Marta är liraren som alla vill se

Stefan Alfelt: …men Umeås styrka bygger på Malin Moström

FOTBOLL

HELSINGBORG

Rekordpublik direkt i strålande solsken.

Damallsvenskan fick en rivstart med favoriten Umeås 4-1-seger över ett väl kämpande Stattena. En stabil arbetsseger kryddad med lite av det där brasilianska artisteriet vi väntar oss så mycket av i år.

För visst är Marta liraren alla vill se. Utan att göra en jättematch gjorde hon definitivt ingen besviken. Hennes kvicka fötter, känslan, tillslaget med vänsterfoten och spelsinnet är verkligen något extra. Det visade Marta redan i sin första bollkontakt.

Kanske ville hon visa lite väl mycket och jagade boll överallt på planen ett tag vilket hämmade effektiviteten.

Jag frågade Malin Moström hur mycket hon kunde prata med Marta som enbart talar portugisiska.

- Inte alls. Men Marta förstår fotbollens språk så på planen är det inte så svårt.

Moström var suverän. Marta är en världsartist som säkert kommer att göra många mål i årets allsvenska, men Umeås styrka som lag bygger på Moströms förmåga att binda ihop anfall och försvar. Hon blir ännu mer dominant i Umeås 4-3-3-uppställning än hon varit tidigare år.

Det här året, med en tuffare och konkurrenskraftigare allsvenska än det kanske någonsin varit tidigare, provar Malin Moström på att vara heltidsproffs. Ett smart drag av Umeå med tanke på att det även handlar om europacupfinal mot Frankfurt och ett OS för Moström. Hon kommer att behöva all tid hon kan få till återhämtning för att undvika ett förödande slitage.

Ljungberg kommer tillbaka

Till hösten kan Umeå räkna med att korsbandsskadade Hanna Ljungberg är tillbaka. Ljungbergs djupledslöpande och målfarlighet ger anfallsspelet en ytterligare dimension. Det behövs säkert för jag har svårt att tro Umeå om att kunna springa hem allsvenskan.

Djurgården/Älvsjö och Malmö FF utmålas naturligtvis med rätta som de värsta konkurrenterna men även om siffrorna blev stora var Stattena inte utspelat.

Hemmalaget visade inför 2 573 åskådare - rekord för allsvensk damfotboll i Helsingborg - en bra defensiv. Hade man dessutom utnyttjat sina två jättechanser före paus hade Umeå fått press på sig.

Förhoppningsvis får vi se många så kallade skrällar i år. Det skulle vara ett bevis för att pratet om att fler lag blivit bra verkligen stämmer och inte bara är just prat. Allsvenskan behöver skrällar för att intresset för själva serien ska fortsätta att växa.

Efter Patrik Anderssons hemmadebut inför drygt 22 000 åskådare mot Örebro skrev jag om Patriks senaste möte i Malmö med Örebro 1992.

Den gången kom 1 258 åskådare till Malmö stadion i ösregn och kyla.

En man minns dock matchen med stort välbehag - Umeås nye tränare Andrée Jeglertz. Han passade nämligen till alla MFF:s fyra mål.

Stefan Alfelt