-I år är vi ute efter revansch

Umeå började guldjakten med en seger

FOTBOLL

HELSINGBORG

Första steget är taget på vägen mot revanschen.

Umeå ska ta tillbaka titeln som Sveriges bästa damfotbollslag.

- Absolut. Det är bara revansch som gäller, säger Malin Moström.

Moström var planens store dominant när Stattena besegrades med 4-1 i allsvenskans premiärmatch.

- Tanken var att vi skulle sätta press på Stattena med en gång men vi blev slarviga i uppspel och inlägg. Totalt gjorde vi en godkänd match men vi ska bli bättre, lovar Moström.

Brasilianskan Marta som visade upp sin snabbhet och bollskicklighet sprang över hela planen.

- Hon är en spelare som rör sig mycket och dyker upp lite varstans men hon behöver hitta sin roll i vårt spel. Hon ska vara en av våra tre forwards. Även om de flyttar runt i sina positioner är det nog på vänsterkanten Marta kommer mest till sin rätt, säger Moström.

Marta utnyttjade slarv av mittbacken Maria Larsson och kontrade in 2-0 till Umeå. Två minuter senare fick Laura Kalmari en rätt billig straff och Malin Moström punkterade matchen med en säkert placerad bredsida.

"Bra motstånd"

- Stattena bjöd på bra motstånd men det blir ofta så att det lossnar efter ett tag för oss när vi trycker på.

Nye tränaren Andrée Jeglertz har ändrat till 4-3-3.

- Tycker att vi har spelare som passar för det. Mot Bröndby visade vi att vi har en försvarsuppställning som fungerar. I dag visade vi att vi har ett bra anfall också, säger Jeglertz.

Laura Kalmari satte press på Stattena med sina många löpningar och snabba Marta var svårstoppad även om Åsa Stenberg lyckades ganska bra.

- Marta var mycket kvick i fötterna så jag fick gå på henne hårt för att få henne i obalans. Det blev lite gnäll ibland, säger Stenberg leende.

Förutom målet skruvade Marta bland annat en hörna i ribban.

- Marta är duktig. Hon ger vårt spel en dimension till. Bra med boll och tar sig snabbt runt motståndarna. Bra tillslag i fasta situationer även om hon inte lyckades speciellt i den här matchen, säger Andrée Jeglertz.

Marta blir en viktig kugge i jakten på det förlorade guldet.

Stattena 1 (0) Umeå 4 (1)

Stefan Alfelt