Uefa stoppar Umeås final

Konstgräset underkänns: Vi känner oss oerhört lurade och svikna

FOTBOLL

Umeå lade in konstgräs på sin hemmaplan med stöd av Uefa - trodde man.

Det har visat sig vara tvärtom.

- Vi känner oss oerhört lurade och svikna av både Uefa och det svenska fotbollförbundet, säger Umeå IK:s fotbollsansvarige Roland Arnqvist.

Foto: BILDBYRÅN
FÖRLUST - UTAN SPEL Senast Umeå och Frankfurt möttes i finalen i Uefa Women"s Cup 2002 deppade Umeå efter förlusten. Nu kan spelarna tvingas deppa - redan före finalen. Uefa har nämligen underkänt konstgräset i Umeå.

Att byta underlag från natur- till konstgräs är aldrig ett enkelt beslut. Även i Umeå var debatten häftig; var det verkligen värt de 5,5 miljoner det skulle kosta?

Till slut bestämde sig kommunen för att det var det.

- Från Uefa-håll har vi uppmuntrats från president Lennart Johansson och neråt. Från svenskt förbundshåll har vi också fått ryggdunkningar och ivriga hejarop. Annars tror jag inte att Umeå kommun lagt ner de här pengarna, säger Arnqvist.

Olika tolkningar

Problemet är att Uefas direktiv kan tolkas olika.

Å ena sidan uppger säsongens regelverk att bruk av den senaste versionens konstgräs "uppmuntras".

Å andra sidan finns en paragraf som ger bortalaget rätt att vägra spela på underlaget.

Umeås finalmotståndare Frankfurt har valt att använda den möjligheten - och fått rätt av Uefa.

- Alla de som påverkade oss att lägga in konstgräs - var är de nu? Plötsligt står vi ensamma i snålblåsten. Det borde vara det största vi kan vara med om, men i stället har det blivit en plåga att gå till final.

Att hitta en alternativ spelplats ser Arnqvist som praktiskt omöjligt.

Mediebolaget ISPR har styrt matchen till den 8 maj. Den dagen är Idrottsparken i Sundsvall upptagen, och närmaste arena av Uefa-standard ligger då i Stockholm.

- Vi har fått beskedet så sent att det är klart som fan att vi inte hinner greja ett arrangemang någon annanstans. Just nu känner jag bara för att släppa allt det här, säger Arnqvist.

Hur stor är chansen att ni ändå spelar Uefa Women"s Cup-finalen 8 maj?

- Mycket liten. Vi tänker inte lägga oss platt på marken.

Lagrell: Klara regler

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell säger sig ha förståelse för Umeå, men tolkar ändå situationen på ett annat sätt.

- Som jag ser det är bestämmelserna för Uefas tävlingar ganska klara - men lämnar ändå en möjlighet för lagen att själva komma överens. Jag tycker att man måste anpassa sig till det som faktiskt gäller.

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM