Sargat Sverige nära jättemiss i EM-kvalet

Domanski Lyfors: Det var inte mycket som stämde

1 av 2 | Foto: AP
FALL FRAMÅT Sveriges Anna Sjöström tampas med Andrea Voegli (t v) och Evelyn Zimmermann. Salina Olsson tittar på.
FOTBOLL

En riktigt skitmatch.

Nya skador.

Men tre tunga poäng.

- Det viktigaste var att vinna. På vilket sätt syns inte i historieböckerna, säger förbundskapten Marika Domanski Lyfors.

EM-kvalmatchen mot Schweiz i Solothurn blev ingen vacker tillställning.

Trots att Sverige fick en drömöppning sedan Salina Olsson nickat in 1-0 redan i den andra minuten förvandlades rutinuppdraget till en 90 minuter lång kamp för att undvika fiasko.

Inte förrän i den sjätte övertidsminuten - då Sara Johansson med en yttersida slog in Victoria Svensson smörpass till 2-0 - kunde svenskorna andas ut.

- Det var inte mycket som stämde i dag men vi vinner i alla fall med 2-0, det är jag glad över, säger Domanski Lyfors som klockrent analyserade sitt lags tveksamma insats.

- För dålig rörelse, för lågt tempo och för svårt passningsspel.

Efter att Sverige till stor del kontrollerat den första halvleken tog Schweiz över i den andra och jagade, närmast ursinnigt, en kvittering.

- Vi spelar i alla fall hyfsat försvarsspel och de får inga riktigt vassa chanser att kvittera, säger Marika Domanski Lyfors som i den andra halvleken tvingades spela utan mittfältsmotorn Malin Moström.

"Kunde inte springa längre"

- Jag kunde inte springa längre, för jag fick en smäll på muskelfästet ovanför bäckenet, säger Moström till TT.

Faktum är att alla tre byten som Sverige gjorde berodde på skador. Förutom Moström fick Sofia Eriksson gå av efter en lårskada och målskytten Salina Olsson efter en underbensskada i matchens slutskede.

- Inte bra, och jag hoppas skadorna inte är allvarliga. Nu har vi drygt tio spelare ur VM-truppen skadade, jag hoppas de kurerar sig fort, säger Marika Domanski Lyfors som var hård i sin kritik efter slutsignalen.

Går inte av sig själv

- Man kan inte tro att det ska gå av sig självt, för det gör det aldrig. Man måste jobba hårt, och det gör vi inte tillräckligt bra efter första halvlek.

Trots den mediokra insatsen leder Sverige kvalgruppen i överlägsen stil. På fem matcher har laget lika många segrar och dessutom har man bara släppt in ett enda mål - hemma mot Finland i fjol, 2-1.

- Det är klart det ser bra ut att vi har sju poäng ner till tvåan (Italien). Men vi måste prestera bättre fotboll än så här om vi ska nå långt i OS i sommar, avslutar Domanski Lyfors.

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM