Här säkrar Sverige en plats i EM-slutspelet

Vände och vann - då fick tjejerna fira: Det känns riktigt kul

1 av 5 | Foto: BILDBYRÅN
Victoria Svensson sätter dit pannan...
FOTBOLL

England nästa.

EM-biljetten är säkrad för Sverige efter vinsten mot Serbien-Montenegro.

- Det känns riktigt kul, säger Anna Sjöström.

Två brända straffar och ännu fler sumpade lägen. Lägg därtill att planen på Värendsvallen i Växjö knappt höll korpen-klass, än mindre EM-kvalklass. Ändå slog Sverige Serbien-Montenegro i går - som väntat.

- Det kändes lite snopet när de fick sitt mål eftersom vi pressade så, men det lossade till sist, säger Anna Sjöström.

Missade straff

Umeå-mittfältaren var en av Sveriges allra bästa spelare och det var när hon kom in som svenskorna på allvar fick fart på spelet och utdelning på chanserna.

- Hon klev in och var mycket bra och det visar också vilken stor potential det här laget har, säger förbundskapten Marika Domanski Lyfors.

I paus var hon dock lite orolig då gruppjumbon Serbien-Montenegro ledde med 1-0 efter ett dunderskott av Danka Podovac. Sverige hade då missat en rad lägen och Malin Andersson skjutit en straff i stolpen.

Klasskillnad

I andra halvlek blev dock klasskillnaden mellan lagen allt tydligare. Jane Törnqvist kvitterade och när Anna Sjöström byttes in gjorde hon 2-1 på sin första bollkontakt.

- Vickan slog en boll och jag hann bara tänka att jag skulle vara först på den och det var jag. Det kändes skönt att göra ett så viktigt mål, säger Sjöström.

Firade med mål

Victoria Svensson gjorde en fin hundrade landskamp med ett mål och flera målgivande pass - även om hon också missade en straff och ett antal chanser.

Malin Moström skarvade in 3-1 på en hård, lågt hållen Svensson-frispark. Hon återgäldade med ett fint inlägg som "Vickan" nickade in 4-1 på.

Det sista målet kom på ett självmål.

- Planen var riktigt dålig, det var svårt att ha klass på spelet, säger Anna Sjöström.

Kanske diskuterade hon planen i går kväll med Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollförbundet. De svenska damerna var bjudna på sen supé i Lagrells landshövdingsresidens. Mer än plansnack lär det dock ha blivit firande av det säkrade EM-slutspelet.

Mer fakta från matchen längre ned på sidan.

Jennifer Wegerup