"Man har kämpat i motvind"

FOTBOLL

Om tio år är nästan alla spelare i damallsvenskan heltidsproffs.

Det tror Örebros tränare Pia Sundhage.

Hon har varit med om den långa och svåra resan med damfotbollen.

- Som vi har kämpat, säger hon.

Foto: PRESSENS BILD
Sundhage vid sidlinjen.

I går kom nästan 1600 åskådare till Karlslunds idrottsplats för att i snålblåsten följa Örebros match mot Göteborg i allsvenskan - i omgång två.

Tiderna förändras.

För tio år sedan sökte sig bara de närmast sörjande till arenorna.

Och ens de.

- Det är en väldig skillnad och jag tror att EM-finalen mot Tyskland 2001 blev vändningen. Den turneringen och Umeås framfart har gjort damfotbollen populär hos den breda allmänheten, säger Pia Sundhage till Sportbladet.

Känner sig stolt

Hon har en fantastisk karriär bakom sig som spelare och Sundhages - och övriga pionjärers kamp - har äntligen gett resultat.

- Så klart att det hade varit roligt att vara spelare i dag, men samtidigt är jag jättestolt över att ha varit med och satt grunden till det här. Man känner sig delaktig, säger Pia Sundhage.

Trångt på läktarna, direktsända tv-matcher, tidningsrubriker, radioreferat - ja, någonting har hänt.

- Ja, herregud, det är bara att titta på tidningarna här i Örebro. Plötsligt behandlas damfotbollen på samma sätt som herrfotbollen. För bara några år sedan var den fördelningen otänkbar, säger Pia Sundhage.

Hoppas på fler böcker

I dagarna kom Sportbladets Jennifer Wegerup ut med boken "Damelvan" och den belyser damernas kamp för att få sin sport accepterad.

- Man har kämpat i motvind, om man säger så och det är bra att någon skriver en sådan här bok. Jag hoppas att det kommer efterföljare, det är vi värda, säger Pia Sundhage bestämt.

Hon om någon borde veta.

Patrik Thornéus