Skadorna kan ge nytt fiasko

Nyckelspelare hårt drabbade: Det är klart oroande

1 av 2 | Foto: AP
AJ aj Victoria Svensson är en av de skadade svenskorna.
FOTBOLL

Damlandslaget har drabbats hårt av skador inför EM.

Precis som inför OS - som blev ett fiasko.

- Skadorna är helt klart oroande, säger fotbollsexperten Pontus Kåmark.

Sverige spelar i dag den första av två viktiga landskamper i förberedelserna inför EM. Men det är knappast den tilltänkta startelvan i EM-premiären som förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors ställer upp med mot Danmark.

På grund av alla skador är damlandslaget just nu ett rejält sargat lag.  

Djurgården/Älvsjös anfallare Sara Johansson är den senaste i raden av spelare som tvingats tacka nej till landskamperna.

"Vickan viktig"

Dessförinnan har målvakten Sofia Lundgren, Umeå IK, och stortalangen Caroline Seger, Stattena IF, lämnat samma dystra besked.

Det som dock oroar mest, är Victoria Svenssons lårskada.

- Det svenska laget är beroende av sina stjärnspelare. Och Victoria Svensson är oerhört viktig för laget. Hon jobbar, sliter och är inte bara en bra målskytt. Hon är en duktig framspelare också, säger TV4:s fotbollsexpert Pontus Kåmark.

Underpresterade i OS

Damlandslaget nuvarande situation påminner en hel del om den inför OS i fjol. Då var skadelistan lika lång och Hanna Ljungberg var stjärnan som aldrig hann bli 100-procentigt återställd innan turneringen drog igång.

OS slutade med en fjärdeplats, men alla är överrens om att laget underpresterade ordentligt.

Osäker form

- Det gäller att stjärnspelarna är friska och i form inför en turnering. Annars är det svårt att gå långt. Komplementspelare finns det gott om, men stjärnorna - som ofta fäller avgörandet - är betydligt färre. 

Till EM, som inleds 5 juni i England, hoppas Marika Domanski-Lyfors att den nu skadade kvartetten ska vara redo för spel igen. Men frågan är i vilken form de då befinner sig i.

"Väldigt ovisst"

- Det känns väldigt ovisst. Man vill ju inte ha sådana här skador, de stör uppladdningen. Just nu är det svårt att säga var Sverige står. Flipp eller flopp? Det är svårt att veta, säger Pontus Kåmark.

Skadade stjärnor borta från dagens landskamp

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM