"Schelin är en kvinnlig Zlatan"

Anfallaren hyllad efter 0–0 mot Danmark

FOTBOLL

Själva landskampen var godkänd, fast mållös. Presskonferensen, däremot, blev en höjdare.

– Sveriges nummer 11 är som en kvinnlig Ibrahimovic, teknisk fast hon är så lång, sade Danmarks förbundskapten Peter Bonde.

Foto: BILDBYRÅN
LIKNAR ZLATAN Lotta Schelin hyllades efter dagens 0–0-match mot Danmark och blev liknad vid Zlatan Ibrahimovic.

Sverige och Danmark spelade 0–0 i lördagens vänskapsmatch, som del i förberedelserna inför lagens EM-premiär mot varandra (!) i engelska Blackpool 5 juni. Sverige skapade hyfsat många chanser, men lyckades aldrig överlista den placeringssäkra målvakten Tine Cederkvist.

Flest måldoftande möjligheter hade Josefine Öqvist, som fick bilda anfallspar med Hanna Ljungberg i den svenska startelvan. Hon sprang vaket till lägen i första halvlek, men hade inte skärpan med sig i avsluten.

Nummer 11 Lotta Schelin, till vardags anfallare i Göteborg, hade fått vänsterkanten som utgångspunkt. Hon gav det danska försvaret en massa jobb, och belönades med priset till lagets bästa spelare.

Schelin lik Zlatan

Efter matchen var Öqvist och Schelin de första spelarna som kom till presskonferensen.

– Här är en som liknar Zlatan, och en som skulle vilja likna Zlatan, sade presschefen Jonas Nystedt som introduktion, och fick ett gott skratt av Josefine Öqvist som svar.

För Lotta Schelin – mörk, smal, 178 centimeter – var liknelsen med Zlatan Ibrahimovic inte helt ny.

– Jag har faktiskt hört det någon gång förut. Det är en komplimang, konstaterade Schelin glatt.

TT: Fast om du liknar Zlatan ska du väl spela i anfallet?

– Ja, det är klart. Men jag har spelat på kanten i klubblaget förut, så det är inte så ovant. Det är roligt att få gå ner och driva boll. Och nu har ju ”Mackan” satt mig där, så det är bara att le och vara glad, tillade Schelin.

Många djupledslöpningar

”Mackan” är förbundskapten Marika Domanski Lyfors. Hon såg också nöjd ut efter matchen.

– Jag är glad att vi skapade så många chanser. Vi hade några riktigt fina kombinationer. Effektiviteten är inte den bästa, men det var ju samma visa för Danmark, konstaterade Domanski Lyfors.

– Lotta Schelin har vuxit som spelare i år. Och Josefine Öqvist var riktigt bra i första halvlek.

Öqvist blev sent inkallad till truppen, när både Victoria Svensson och Sara Johansson var skadade. Hon blev själv förvånad över att få spela från start.

– Det blev många löpningar i djupled för mig i första halvlek. Det var ju också meningen, men det kanske blev lite för mycket. Nu får jag åka hem och jobba med avslutningar, sade Josefine Öqvist beslutsamt.

Ny match på tisdag

Under större delen av första halvlek uppträdde Sverige med en formation som var snarlik danskornas 4-2-3-1, med Öqvist ensam på topp framför yttermittfältarna och Hanna Ljungberg.

– Hanna kom lite för långt bak. Vi ändrade det till andra halvlek, sade lagkaptenen Malin Moström, som själv gjorde en mycket bra match.

Den svenska defensiven blev bättre när rutinerade mittbacken Karolina Westberg och Frida Östberg, rivjärn på mittfältet, kom in efter paus. Däremot orkade man inte hålla igång anfallsspelet på samma sätt.

Efter matchen i Växjö återvände landslagstruppen till lägret i Trelleborg, som avslutas med match mot Holland på tisdag.

TT