Umeå avgjorde snabbt

3–1 i toppmötet mot Linköping

FOTBOLL

Med fem färska EM-spelare utmanar Linköping etablerade Umeå, Djurgården/Älvsjö och Malmö FF som damallsvenskans mest talangstinna fotbollsklubbar.

Men mot Umeå var utmaningen över redan efter 20 minuter.

Då, bara halvvägs in i den första halvleken, hade Umeå gått fram till 3–0 och lagt grunden till sin 3–1-seger.

Men trots 14 EM-spelare i laguppställningarna – fem svenska i Linköping, och sex svenska och tre finländska i Umeå – var det inte någon av de europeiska landslagsstjärnorna som stod för den inledande showen.

Det var, som så ofta, en 19-åring från brasilianska Santa Cruz.

I den 17:e minuten gjorde Umeåstjärnan Marta sitt fjärde mål för säsongen, en vackert skruvad innersida intill den bortre stolpen, och tre minuter senare spelade hon fram Bergqvist till 3–0.

Linköping reducerade sedan till 1–3 när Maria Aronsson nickskarvade in en frispark i den 42:a minuten, men närmare än så lyckades östgötarna aldrig komma.

MFF i topp

I det andra av lördagens toppmöten lyckades Malmö FF hålla fast vid sin serieledning genom en 1–0-seger borta mot tabelltrean Kif Örebro. Segermålet kom från Emma Stålhammar efter 28 minuter.

MFF klarade segern trots att landslagsmittfältaren Therese Sjögran tvingats stannat hemma för att rehabilitera en lättare lårskada.

Malmö leder tabellen på samma poäng som Umeå, 16, men med bättre målskillnad.

Första för QBIK

I lördagens bottenmöte mellan Själevad och nykomlingen QBIK bröt gästerna sin negativa trend och tog första poängen – och den första segern.

Therese Kapstad gav Själevad ledningen på straff i den sjätte minuten, men drygt tio minuter senare fick QBIK in en kvittering genom Linda Hallstenson.

I den 82:a minuten kom också QBIK:s segermål, 2–1 genom Anna Nilsson.

Sportbladet - TT