Jämnare allsvenska - det kostar mer än det smakar

FOTBOLL

POTSDAM

Om det hade blivit 6-1, 7-1 eller rentav 8-1 hade man inte kunnat protestera.

Aldrig har ett svenskt damfotbollslag blivit så avklätt i ett internationellt sammanhang som Djurgården/Älvsjö blev igår.

Fast Stockholmstjejerna vann åtminstone efterfesten med en snygg champagneattack under prisutdelningen.

Det fanns förhoppningar om att kunna vända 0-2 från första finalen i Stockholm.

1-0 till Turbine efter en minut och tio sekunder och som Djurgården/Älvsjös tränare Mikael Söderman sa på den internationella presskonferensen efteråt:

-Nedförsbacken blev en ännu brantare uppförsbacke.

2-0 sju minuter senare och det var tack för kaffet i en underbar festmiljö. Tät arena. Storpublik. Solsken. Fantastisk stämning.

Det enda som saknades var bra motstånd från svenskorna.

Nu gäller det att prioritera

Man ska självklart inte hacka för mycket. Turbine Potsdam har tolv tyska landslagsspelare plus en brasiliansk i inhopparen Souza Silva. Det är en maktkoncentration som gör varje förlust acceptabel för motståndaren.

För svensk damfotboll måste man dock fundera en aning över prioriteringarna den närmaste tiden.

Landslaget har levt sitt framgångsrika liv utan att kunna lyfta klubbfotbollen och nu när det blivit jämnare i allsvenskan är vi hopplöst efter internationellt där vi dominerat tidigare. Frågan är om svensk damfotboll har råd med en jämn allsvenska på bekostnad av den spets som ger eko internationellt?

Herrlag kunde lärt sig nåt

Potsdams karismatiske tränare Bernd Schröders resonemang om att segern inte var det viktigaste i jämförelse med den exponering damfotbollen fick i tv är i all sin negativism faktiskt klockren.

Underhållningen var fantastisk.

Speciellt om man var tysk och kunde njuta av suveränt försvarsspel, bländande teknik och ett passningsspel som faktiskt även en del herrlag skulle kunna studera.

Turbine hade ett bländande anfall i mitten av andra halvlek då man fick Djurgården/Älvsjös spelare att springa hit och dit utan att någonsin vara i närheten av att bryta passningsvägarna.

Anfallet avslutades med en nick tät över ribban och jag tror faktiskt aldrig att jag spontant svurit fan också över en "motståndares" missade prestation. Det var värt ett mål.

I första halvlek var Womens Cup-flaggan hissad på halv stång.

Vet inte hur man ska tolka det.

För Djurgården/Älsvjö var det såklart rena mordet som utfördes på planen men turneringen som sådan borde väl inte baissas så tydligt av Uefas mangranna uppställning på plats.

Fast baissat cupen har man väl gjort redan den dag så man bestämde att det inte skulle delas ut några vinstpengar för lagen som går långt. Solidaritet mellan könen är inte Uefas starka sida.

Stefan Alfelt