”Damfotbollen har ett stort problem”

Fotboll- förbundets ordförande orolig för konsekvenserna

FOTBOLL

Therese Sjögran har överklagat a-kassans beslut till länsrätten.

Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell är orolig.

- Om beslutet står sig har damfotbollen ett stort problem, säger han.

Lagrell.

När Sportbladet berättar om Therese Sjögrans situation för Lars-Åke Lagrell kommer det som en nyhet.

- Det här har jag inte hört talas om. Men det låter mycket märkligt. Therese kan ju inte leva på fotbollen och det vet hon mycket väl själv. Har hon jobb är fotbollen i stället ett ganska hyfsat extraknäck, men nog står hon till arbetsmarknadens förfogande, säger han.

"Rättvis bedömning"

Lars-Åke Lagrell hoppas att länsrättens dom blir till Therese Sjögrans fördel.

- Jag sätter min tro till att länsrätten gör en objektiv och rättvis bedömning. a-kassans beslut känns fel. Det är bra att det prövas, men om beslutet står sig har vi ett stort problem. Både landslaget och damfotbollen i stort.

Christina Sundborg, chef för kommunaltjänstemännens arbetslöshetskassa, säger att hon litar på handläggarnas beslut.

- Nu är jag inte helt insatt i ärendet. Men för att få ersättning räcker det inte med att vara arbetslös, det är bara ett kriterium. Ett annat är att man måste stå till arbetsmarknadens förfogande. Det har man inte ansett att hon gör i det här fallet.

"Fall till fall"

Hur kan man rimligtvis komma till en sådan slutsats, hon har ju klarat av att både jobba och spela fotboll under lång tid?

- Bara för att man har kunnat jobba tidigare betyder det inte att man kan det sen. Handläggaren bedömer fall till fall enligt de lagar och den praxis som finns.

Men hur kan man neka Therese a-kassa för att hon spelar i fotbollandslaget, i Sverige, 2005?

- Det handlar inte om att hon spelar fotboll. Det är många som faller på det här kriteriet. Människor som har småbarn och inte kan bevisa att de kan ordna barntillsyn får heller ingen ersättning av samma skäl.

Hon har betalat sin avgift till a-kassan, hon har bevisligen klarat av att jobba. Och när hon väl behöver hjälp så sviker ni. Förstår du att hon är upprörd?

- Att hon betalat sin avgift är ingen garanti om hon inte uppfyller kriterierna. Jag litar på att handläggarna och omprövarna tagit rätt beslut. Hon har överklagat till länsrätten, där får vi se om vi har gjort fel.

David Tanentsapf