Firma Ljungberg & Svensson producerar igen

Sverige övertygade i EM-genrepet

1 av 2 | Foto: Ulf Höjer
Målskytt 1. Hanna Ljungberg gjorde det svenska 1–0-målet.
FOTBOLL

EM i England är bara en vecka bort.

Då övertygar Sverige i 3–1-segern mot Kanada – och anfallsparet Victoria Svensson och Hanna Ljungberg hittar varandra igen.

– Vi hade inte spelat ihop på ett helt år så det var jättekul att det stämde så bra direkt, säger Ljungberg.

Nästa söndag EM-öppnar Marika Domanski Lyfors landslag mot Danmark i Blackpool och landslaget står inför ett nytt stort mästerskap efter fiaskot och medaljmissen i OS i Aten.

Spelet mot Kanada på Råsunda idag väcker förhoppningar om rejäl revansch.

Sverige övertygade och vann klart med 3–1 efter mål av Hanna Ljungberg, Victoria Svensson och Malin Moström. Efter långa uppehåll för skador var firma Svensson och Ljungberg äntligen tillbaka samtidigt i landslaget.

– Det var jättekul att spela igen, det är hur kul som helst därute och jag försöker att inte tänka så mycket utan bara gå ut och köra, säger Svensson till TV 4.

Samspelet mellan Svensson och Ljungberg – en nyckel till succé i England – fungerade utmärkt på nationalarenan. Vid 1–0-målet nickskarvade Svensson en lång utspark från svenska målvakten Hedvig Lindahl och efter en aggressiv löpning kom Ljungberg först på bollen och chipplobbade vackert in ledningsmålet i den 13:e minuten.

Fyra minuter senare small det igen – målskytt: Victoria Svensson. ”Vickan” kom vältajmad i en djupledslöpning, fick ned den kanadensiska målvakten och la läckert in 2–0.

– Victoria och Hanna har inte spelat ihop så mycket ihop, men när de gör det så känner man att de skulle hitta varandra i sömnen. Det gjorde en fantastisk match, säger Marika Domanski Lyfors.

I andra halvlek ökade Umeå-mittfältaren Malin Moström på till 3–0 (63:e minuten) via ett distinkt distansskott, innan Christine Sinclair reducerade och fastställde 1–3.

Efteråt jämförde Domanski Lyfors känslan med den som fanns inför VM i USA 2003, ett mästerskap där Sverige tog silver efter en dramatisk final mot Tyskland.

– Det finns många likheter och jag känner samma positiva energi nu.

En knäskada på Josefine Öqvist oroar dock landslagsledningen.

– ”Jossan” skadade sig på träningen i går och vi hoppas kunna göra en magnetröntgen så fort som möjligt, säger Lyfors till TV 4.

Anders Burström