Marklund lämnade toppklubben – fick Diamantbollen

”Oj, oj, oj – det är ruskigt härligt att stå här”

FOTBOLL

Bytet från toppklubben Umeå till Sunnanå sågs av några som brist på motivation.

Hanna Marklund såg något annat.

Chansen att utvecklas.

Nu är hon bäst i Sverige – årets vinnare av Diamantbollen.

– Ojojoj, det är ruskigt härligt att stå här. Jag är jätteglad, sade Hanna Marklund varpå hon gjorde som det anstår en stor vinnare.

Foto: Bildbyrån
Prisad. Hanna Marklund fick Diamantbollen.

Hon tackade alla. Föräldrar, tränare, lagkompisar. Och några till.

En och annan undrade nog annars i vintras. Hur kunde hon som landslagsback, 27 år gammal, lämna Umeå för en oviss framtid i allsvenska bottenlaget Sunnanå?

Lite var det hemlängtan som styrde. I Sunnanå finns systrarna Carolina och Mirjam.

Mycket var det för att Umeå helt enkelt var för bra och för bekvämt för en försvarare som gillar att försvara – och som ville lyfta sig ett snäpp.

Därför flyttade hon hem.

– Jag behövde en ny utmaning och jag såg fram emot att få spela med mina systrar igen, men visst har det också varit en omställning. I Umeå är de flesta heltidsproffs, i Sunnanå är några tvungna att träna när de kan, säger Hanna.

Beslutet att byta klubb var klokt, det skulle snart visa sig.

Marklund var det stora namnet under EM i England i somras. Där gjorde hon sitt allra främsta mästerskap i landslagsdressen.

Hon var en grundbult i Sunnanås lyft i damallsvenskan.

– Jag fick mycket att göra, efter många matcher har jag varit riktigt trött. Men det har varit skönt, som det ska vara. Det har varit kul att komma hem till klubben som jag blev fostrad i.

Hon blev dubbelt belönad på fotbollsgalan. Någon timma innan hon fick Diamantbollen var hon uppe på scenen och hämtade glaspokalen som årets back.

Några röster om varför Hanna Marklund är Sveriges bästa damspelare 2005:

– Hon har varit bäst sett över hela säsongen, har utvecklats väldigt mycket internationellt och fått spela mittback även i landslaget efter att tidigare ofta varit ytterback. I mina ögon var hon Sveriges bästa spelare i EM, och i allsvenskan har hon varit bidragande orsak till att Sunnanå gått så bra, säger förra landslagsstjärnan och Diamantbollenvinnaren Tina Nordlund till Norra Västerbotten.

Till samma tidning säger förbundskaptenen Thomas Dennerby:

– Hon har varit bra hela året, hon var väldigt bra i EM och har varit fantastiskt bra i klubblaget. Det finns många spelare som gjort bra prestationer, men hon har verkligen stått ut i sitt klubblag. Hon var bra i Umeå också, men det var i en annan miljö och med lite andra förutsättningar. I Sunnanå har hon växt ytterligare.

Tidigare vinnare av Diamantbollen

Henrik Skiöld/TT