SOK: Ni är för dåligt tränade

Testvärdena för dåliga - damlandslaget kan mista bidrag

DÅLIGT TRÄNADE? Damlandslaget riskera att mista SOK:s stöd om inte spelarnas fysisk förbättras.
FOTBOLL

Damfotbollen riskerar att åka på en miljonsmäll i uteblivna bidrag.

Landslagsspelarnas dåliga fysik har fått Sveriges Olympiska Kommitté att ställa ett ultimatum.

- Ser vi inte bättre testvärden kommer vi ifrågasätta stödet till damfotbollen, säger Peter Reinebo, vice sportchef på SOK.

Det är tidningen Värmlands Folkblad som avslöjar SOK:s planer. De svenska landslagsspelarna har klart sämre testvärden än sina tyska och amerikanska motsvarigheter, och nu kräver SOK en uppryckning. Annars riskerar damfotbollen att bli av med sitt SOK-stöd, som uppskattas till en miljon kronor om året sen 1999. Men redan 2005 minskade summan.

Dåliga resultat

- Det finns en orsak till det. Dels är SOK inte nöjda med vad Sverige presterat i de två senaste olympiska turneringarna, två segrar på åtta matcher. Dels har testvärdena hos landslagstjejerna släpat efter. Vi har tydligt sett att flera spelare i dag visar sämre testvärden än vad de gjorde efter VM-silvret 2003. Det håller inte på internationell nivå, säger Peter Reinebo till VF.

Samtliga allsvenska spelare kommer nu att testas två gånger per år, i januari och april. Detta bekostas av SOK.

Landslagsspelarna kommer sedan att få individuell träning, medan de allsvenska spelarna får generell hjälp att förbättra sin fysik.

"En bit kvar"

Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby håller med om att Sverige är sämre än konkurrenterna vad gäller fysisk status.

- Vi är väl framme, men vi är en bit efter de bästa lagen som Tyskland och USA.

Varför är det så?

- Amerikanskorna har hårdare krav på sig. De får några testresultat på papper som de måste klara, annars har de inget jobb att gå till.

Men Dennerby säger att liknande fysiska krav inte är aktuella i Sverige.

- Nej, vi kommer inte att diska någon på grund av testresultat. Man måste komma ihåg att allt inte handlar om testvärden. Vissa spelare har mycket mer än så att bidra med. Teknik och spelförståelse är andra moment som är viktiga.

Stora åtgärder...

Faktum kvarstår dock: Förbättrar inte spelarna sina värden ryker bidraget från SOK.

- Vi utgår från att de åtgärder vi vidtagit ger bättre testvärden. Annars kommer vi att ifrågasätta stödet till damfotbollen, säger Peter Reinebo.

Så här har det gått för Sverige sedan OS i Sydney

David Tanentsapf