SOK jämför äpplen med päron

Faksimiler från sportbladet.se den 4:e och 5:e januari.
FOTBOLL

I media har uttalanden från SOK och andra gjort gällande att de svenska landslagstjejerna i fotboll är för dåligt tränade

Tyvärr har genomslagskraften varit stor och många människor i vårt avlånga land tror nu att det är på detta viset.

Det är fel.

Under en lång period, sedan mitten på 90-talet, har elitföreningarna och det Svenska Damlandslaget bedrivit en mycket målmedveten träning. Träningsdosen har, för de allra flesta, gått från att vara 3-4 träningar plus match per vecka till att bli 6-10 träningar plus match per vecka. Spelarnas tekniska såväl som fysiska kvaliteter har under denna period utvecklats enormt.

Tillsammans har detta gjort att Sverige idag har en av världens absolut bästa ligor och följaktligen också ett av världens bästa landslag.

EM-final 2001.

VM-final 2003.

OS 2004, förlust i match om bronsmedalj, slutade fyra.

EM 2005, delad 3:a.

Fakta är att det Svenska damlandslaget under en 5-årsperiod regelbundet har testats av SOK. Den s k fysprofilen är den modell som använts.

Vi vill påstå att det Svenska Damlandslaget är bland världens absolut bäst tränade spelare. Säger vi bland de fem bästa så har vi definitivt inte överdrivit. Ser man bara till konditionsvärdet är vår status förmodligen ännu högre. Av dessa skäl så känns det fruktansvärt tråkigt att denna helt onyanserade debatt, om spelarnas dåliga kondition, har förts i media.

Sant är att värdena från fysprofilen 2003 är de bästa som uppmätts på damlandslaget. Då fanns också de bästa spelarna på plats, d v s de som ofta startar matcherna. Sant är också att värdena från 2005 var sämre än 2003. Det finns dock några viktiga faktorer att peka på kring dessa fakta:

1) Det var inte samma spelare som testades, flera av de bäst tränade spelarna hade redan gjort testerna i sin hemmiljö och behövde därför inte testas om,

2) antalet spelare som testades var större och flera av dom som testades 2005 spelade inga landskamper detta år. Flera av spelarna som testades 2005 är unga och på väg uppåt.

Det är omöjligt att kräva att en 20-åring i början av sin karriär ska vara lika bra tränad som en 28-åring, säg Malin Moström med flera, med 10 års elitträning i bagaget och som är synnerligen vältränade.

För oss är det helt självklara saker. Vi ska ge ett enkelt exempel. En motorjournalist jämför inte en nyss framtagen FIAT 127 med en SAAB turbo som är väl inkörd och trimmad under flera år. Självklart, eller hur? Och är det nu så att man vill jämföra resultaten mellan två testtillfällen så är det väl naturligt att man testar samma SAAB turbo bägge gångerna. Man testar inte turbon första gången och Fiaten två år senare.

Någonstans har det gått att läsa att de svenska damernas toppresultat är jämförbart med det amerikanska damlandslagets medel.

Det finns inga sådana jämförelser gjorda.

Vad gör vi då nu, framåt?

Som alla vid det här laget känner till testas alla spelare i damallsvenskan två gånger under våren. I januari och sedan i mars/april –06. Detta innebär att de tester som tidigare genomfördes i landslagets regi avslutas. Det är en helt naturlig övergång och det känns helt självklart att tester hör hemma på klubbnivå. Alltså på det ställe där du genomför din dagliga träning och också har möjlighet att påverka din fysiska status.

Dessutom har vi att lagt upp en långsiktig plan för alla våra landslagsspelare, från det yngsta landslaget och framåt. Redan vid 15 eller 16 års ålder kommer de första testerna att genomföras. Dock bara ett begränsat urval av alla de moment seniortjejerna gör. Till dessa tjejer kommer sedan att ges individuell rådgivning. En utvecklingsplan, helt enkelt!

För att hjälpa till har SOK bistått med medel och personal. Man tror alltså på damfotbollens satsning, och har utökat sin resurstilldelning.

Inte vid ett enda av våra mötestillfällen har någon från SOK uttryckt någon oro eller hotat med att dra in några bidrag. Tvärtom har man lovordat satsningen som görs. Vilka skulle vara mer värdiga att åka till en OS-turnering än dom som slåss ända in på mållinjen om en bronsmedalj?

Vi bara undrar!

Om tre månader har spelarna testats för andra gången då den tuffa försäsongsträningen är över. För första gången har då även de Svenska landslagsspelarna sprungit yo-yo testet, det vill säga det nya sub-maximala testet framtaget för fotbollsspelare. Då först vet vi hur det Svenska damlandslaget står sig på den internationella marknaden, just vad gäller den specifika kvaliteten.

Vi testar spelarna för att kunna ge riktiga träningsråd, inte för att jämföra oss med andra. Och ingen spelare ska behöva känna rädsla att bli utanför landslaget eller klubblaget bara på grund av att man inte är ett konditionsfenomen. Det är så många andra kvaliteter som är betydelsefulla i sporten fotboll.

Vår gemensamma vilja är att vara bäst, på både klubblags- och landslagsnivå. Känslan att kliva högst upp på pallen.

Det är detta som driver oss framåt.

Thomas Dennerby, förbundskapten Damlandslaget

Marika Domanski-Lyfors, förbundskapten U21 Dam, samt tidigare förbundskapten för Damlandslaget

Lilie Persson, assisterande förbundskapten Damlandslaget

Läs mer:

Tidigare i år riktade svenska olympiska kommitten (SOK) kritik mot det damlandslaget i fotboll - som var för dåligt tränat, ansåg SOK. I dag slår landslagsledningen, med förbundskapten Thomas Dennerby i spetsen, tillbaka i ett debattinlägg: SOK har fel.