Godkänd start för Sverige i Algarve Cup

Dennerby nöjd med mållös Norgehistoria

Foto: Reuters
Sveriges Caroline Näfver i kamp med norskan Leni Kaurin.
FOTBOLL

Faro (TT:s utsände)

Sverige fick en godkänd start i prestigefyllda Algarve Cup på torsdagskvällen. Oavgjort, 0–0, mot Norge lovar gott inför fortsättningen även om resultatet var en aning smickrande för svenskorna.

– Norge var bättre och vi är nog mer nöjda än dem med oavgjort, sade Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby.

Det är åtta månader sedan Sverige fick känna på den bittra förlusten i EM-semifinalen mot Norge. Då vann norskorna med 3–2 i en underhållande match.

I årets första riktiga tävlingsmatch var det inte lika bra tempo men Sverige höll spelet väl uppe mot de starka norskorna.

– Det var en tuff match men jag tycker att vi klarade oss bra försvarsmässigt. Dom vann många andrabollar men samtidigt så höll vi dom utanför oss hela tiden och ut mot kanterna, sade Dennerby.

Norge bättre i första

Norge var det bättre laget i första halvlek och hade ett par bra målmöjligheter. Bland annat räddade Frida Östberg en boll på mållinjen.

Målvakten Caroline Jönsson var väldigt bra hela matchen och visade stor säkerhet och pondus i straffområdet. Hon hade också god hjälp av backlinjen med Frida Östberg, Sara Larsson, Karolina Westberg och Caroline Näfver.

– Jönsson var väldigt bra, hon var nästan hundraprocentig och kanske den bäste i vårt lag.

Sveriges bästa chans i första halvlek hade Victoria Svensson men hon fick inte till avslutningen.

I den andra halvleken var spelet jämnt ute på plan och båda lagen hade svårt att komma till några vassa avslut. Norge hade ett friläge i mitten av halvleken men Jönsson stod åter bra placerad. Det svenska försvaret hade också lite problem på fasta situationer.

Larsson nära bli matchhjälte

Sara Larsson hade Sveriges bästa chans men nicken gick strax ovanför ribban. Någon decimeter lägre och Larsson hade blivit matchhjälte.

– Om jag är nöjd med försvarsspelet så är jag inte lika nöjd med anfallsspelet. Vi tappade lite för många bollar på mitten och kunde aldrig ge anfallarna så många bollar att jobba på.

Dennerby gjorde ett par förändringar i andra halvlek. De tre rutinerade Umeåspelarna Malin Moström, Hanna Ljungberg och Anna Sjöström kom in och Sverige fick ett något stabilare spel. Framför allt på mitten där Moström gjorde en bra match, dock utan att kunna servera Victoria Svensson eller Hanna Ljungberg några djupledsbollar att arbeta med.

– Det blev lite bättre i slutet men det ska det bli när man byter in sådana spelare.

Sverige fortsätter Algarve Cup med match mot favoriterna Tyskland på lördag och sedan väntar Finland på måndag. På onsdagen avslutas cupen med placeringsmatcher och Sverige siktar på final.

– Det är klart att vi gör, men Tyskland såg ruggigt starka ut i dag (5–0 mot Finland). Men vi kan bättre än så här och vi ser verkligen fram emot matchen, avslutade Dennerby.

TT, Sportbladet.se ([email protected])