Domartabbe början till det svenska fallet

Dennerby förbannad: ”Det var en mycket hårt dömd straff”

FOTBOLL

Loulé (TT:s utsände)

En hårt dömd straff blev Sveriges olycka mot Tyskland i damturneringen Algarve Cup.

Melanie Behringer satte 1–0 och Sveriges mittback Stina Segerström blev utvisad.

Tyskland vann till slut med 3–0.

Foto: AP
Sveriges Lotta Schelin satsar hårt mot Tysklands Melanie Behringer.

Förbundskaptenen Thomas Dennerby vände sig om och dängde högerfoten i reklamskylten. Ilskan efter att den mexikanska domaren Tovar Virginia blåst straff i slutet av första halvleken gick inte att ta miste på. Stina Segerström täckte ett inlägg från höger och bollen tog på hennes arm.

Fria eller fälla?

Domaren valde det sistnämnda och det fällde Sverige i den andra matchen på Estádio Municipal i Loulé.

Segerström hade dragit på sig en varning tidigare i halvleken och det andra gula kortet innebar utvisning. Besviken vandrade hon av planen och tröstades av svenska reserver.

Bra match trots utvisning

– Det var en mycket hårt dömd straff. Även hennes första varning var mycket hård, sade Dennerby. Sedan blir det förstås svårt för oss efter utvisningen, men jag tycker att tjejerna gjorde en bra match ändå.

Örebrospelaren, som blott gjorde sin tredje landskamp, hade så långt varit perfekt i mittförsvaret tillsammans med Hanna Marklund. Birgit Prinz och de övriga tyska stjärnorna hade inte lyckats störa den svenska defensiven särskilt mycket.

Sverige höll spelet väl uppe och var nära att ta ledningen efter en kvarts spel genom Therese Lundin, men tyska målvakten Silke Rottenberg hann avvärja.

Så kom olycksminuten som förändrade matchen – och slutresultatet.

Ville inte kommentera domarna

Thomas Dennerby satte in Sara Larsson som mittback och Lotta Schelin fick lämna planen i halvtid. Men med en spelare mindre på plan uppstod nu de luckor som var igentäppta i första halvlek.

Planens bästa spelare var svensk – Malin Moström. Lagkaptenen var överallt på mittfältet och över resten av planen också för den delen. Plus också till Sveriges försvarsspel.

Tysklands jättemittbackar Annike Krahn och Stephanie Jones sattes inte på några riktiga svårigheter och den blå-gula offensiven måste bli bättre. I den första matchen blev det 0–0 mot Norge.

Den mexikanska domartrion höll inte måttet, vilket är ett problem i många turneringar. Kvinnliga domare från mindre damfotbollsnationer hinner helt enkelt inte med och fattar många felaktiga beslut.

– Diskussionen om domarna kommer upp vid varje sådan här turnering. Men mer vill jag inte kommentera, sade Thomas Dennerby.

TT