Plågas av yrsel – kan inte träna

Hanna missar premiären: Tar det steg för steg

Foto: Patrick Trädgårdh
orolig Hanna Ljungberg är inte återställd efter den otäcka kollisionen i Algarve Cup i mars.
FOTBOLL

Hanna Ljungbergs hjärnskakning har visat sig vara allvarligare än befarat.

Landslagsstjärnan kan fortfarande inte träna och kommer att missa den allsvenska premiären.

- Ingen kan säga om jag kommer få några bestående men, säger hon.

Sportbladet den 16 mars.

Det är drygt tre veckor sedan den våldsamma kollisionen i Algarve Cup som lämnade Hanna Ljungberg däckad med en hjärnskakning.

Då talades det om en veckas vila innan hon skulle vara tillbaka.

Men hjärnskakningen har visat sig vara allvarligare än så och Hanna Ljungberg lider fortfarande av symptom som yrsel och illamående.

- En period kunde jag inte göra någonting, det har varit jättejobbigt. Det är först nu som jag kan börja leva ett normalt socialt liv, säger Ljungberg.

Osäker framtid

Någon träning är än så länge inte aktuell. Umeås premiärmatch i damallsvenskan den 17 april är utesluten och Hanna Ljungberg vill inte spekulera i när hon kan komma att vara tillbaka på fotbollsplanen.

- Jag har slutat tänka i termer av datum. Jag har fått backa så många gånger redan. Det gäller att vara klok och ta det steg för steg, säger hon.

- Det är viktigt att göra allt rätt nu och inte börja träna för fort.

Har känt en oro

Är du orolig?

- Nja, alltså nu känns det bättre och bättre och det är skönt. Men det är klart att jag har känt en oro. Det är otrevligt när hjärnan inte fungerar, säger hon.

Yelverton Tegner, klubbläkare i Luleå hockey och specialist på skallskador inom idrott, har daglig kontakt med Hanna Ljungberg och planerar hennes rehabilitering.

- Hanna har börjat med promenader nu, men det är framför allt vila som gäller. Vid sådana här skador så får man aldrig testa gränserna. Skulle man få ytterligare smällar på ett tidigt stadium så är det väldigt allvarligt, säger han.

Kommer hon att bli helt återställd?

- Eftersom hon mår bättre och bättre så finns det ingen anledning att tro något annat. Jag är övertygad om att hon kommer att komma tillbaka, men jag vill inte spekulera i när det kan bli.

Det går inte att påskynda processen...

Janna Roosch Haraldsson