En förlust - då är guldet borta

I damallsvenskan finns ingen plats för misstag

Foto: Peter WIXTRÖM
Obesegrade Umeå gick igenom förra säsongen utan en enda förlust. Det slutade med SM-guld. Sportbladets statistik visar att det lag som vill vinna damallsvenskan inte kan förlora mer än två matcher.
FOTBOLL

En enda förlust - då är det bara att glömma seriesegern.

Så bister är verkligheten för lagen i damallsvenskan.

Topplagen Umeå och Malmö FF möts i damallsvenskans premiäromgång i dag. Förlust för något av lagen och chansen att bli svenska mästare minskar högst avsevärt.

Statistiken härintill från år 2000 och fram till i dag talar sitt tydliga språk. Seriesegrarna i damallsvenskan de sex senaste åren har förlorat fem matcher - totalt.

-Att det varit så är inte riktigt bra, men det är inte något vi kan påverka. Det är de andra lagen som måste bli bättre, säger Umeås tränare, Andrée Jeglertz.

"Jobbigt att ta igen"

Enda laget som förlorat två matcher och ändå blivit svenska mästare är Djurgården/Älvsjö säsongen 2003.

Andrée Jeglertz är väl medveten om förutsättningarna inför dagens hemmapremiär:

- En förlust mot Malmö kan bli jobbig att ta igen. Alla matcher är naturligtvis viktiga, men en förlust mot något av topplagen blir extra kännbar, säger Jeglertz.

Mycket talar för att damallsvenskan kommer att avgöras under de tre första omgångarna. Då möter de tippade topplagen Malmö Umeå och Djurgården/Älvsjö varandra.

- Vi mötte Malmö och Djurgården/Älvsjö i serieinledning i fjol också. Då tog vi sju poäng på de tre första omgångarna. Vi siktar på en minst lika bara start i år. Då är mycket vunnet, säger Jeglertz.

Malmö FF gick obesegrade genom allsvenskan 2002, men slutade ändå tre poäng bakom Umeå.

- Men den här säsongen tror jag att topplagen kommer att tappa fler poäng än tidigare år, säger MFF:s tränare Jörgen Petersson.

Att damallsvenskan tippas bli jämnare är inget nytt.

- Tidigare år har det nog mest varit en önskan. I år känns det mer realistiskt, säger Peterson.

Hans Abrahamsson