Sverige vann viktig VM-kvalmatch

Kåmark: Tjejerna gjorde sitt jobb

FOTBOLL

Sverige vann den viktiga bortamatchen mot Tjeckien.

3–2 gav tre viktiga VM-kvalpoäng.

– Tjejerna gör vad de ska, de åker hit och vinner, säger TV 4-experten Ponus Kåmark.

Det fjärran Kina kom betydligt närmare för Sveriges fotbollsdamer på lördagen.

Damlandslaget kom från bortamötet mot Tjeckien i VM-kvalet utan skönspel – men med 3–2-seger och tre poäng.

Hälften av VM-kvalet återstår. Men Kina 2007 är nära.

Segern över Tjeckien innebär att Sverige toppar kvalgrupp 2 med tre poäng när serien vänder och fyra matcher återstår. Ett gyllene läge i kampen om VM-platsen.

– Det är långt kvar, menade förbundskaptenen Thomas Dennerby.

– Men normalt sett bör vi klara Portugal hemma den 7 maj och sedan Vitryssland borta. Då har vi ett bra läge, Island och Tjeckien möts dessutom i näst sista omgången och då måste någon av dem tappa poäng.

I avsaknad av Hanna Ljungberg – hon kommer inte med till Portugalmatchen heller – valde Dennerby att sätta Lotta Schelin bredvid Victoria Svensson i anfallet.

Ett matchavgörande drag.

Vänstermittfältaren från Göteborg har testats där förr, men aldrig med så lyckosamt resultat. Dennerbys drag gav två mål.

– Jag är så himla glad för segern, sade Schelin. Men i dag fick hela laget ta i och kämpa och försöka jobba oss in i matchen när spelet inte stämde.

Bjudning

Till slut besegrade klass kraft. Men det var inte mycket svensk grannlåt heller på den lilla fotbollsarenan i industristaden Kladno några mil utanför Prag.

Det krävdes en hel del svenska kraftinsatser också.

Och lite tur.

Segermålet var en tjeckisk bjudning. Men Lotta Schelin var på hugget när en tjeckisk back missade bollen helt och chansen plötsligt dök upp.

– När bollen rann förbi tjeckiskan och jag sprang mig fri tänkte jag bara att jag skulle placera bollen, sade hon om 3–2-målet i 66:e minuten.

Schelins första mål, som innebar 2–1, kom fem minuter tidigare. Och det var en läckerhet. Victoria Svensson slet sig för en gångs skull loss på från Veronika Hoferkovas tuffa uppvaktning på en djupledsboll och vickade bollen elegant till Lotta Schelin, som i fritt läge kunde rulla in bollen.

Tjeckiens svar kom snabbt efter en misslyckad svensk rensning efter hörna. Alexandra Mouchova fick läge med vänstern och smällde upp bollen i nättaket.

Caroline Jönsson hann också med en svettig räddning i 80:e minuten på vägen mot den svårnådda trepoängaren.

Den tidiga seriefinalen i VM-kvalgrupp 2 inramades av regn, rusk och åskdunder. Blixten slog ned redan i den andra minuten – i form av Pavlina Scasna, Tjeckiens klart bästa spelare. Bayern München-proffset slet sig fri förbi Hanna Marklund och fick bollen förbi Caroline Jönsson.

Svårspelad plan

Målet föregick av ett misstag av Sara Larsson på mittplan. Den svenska högerbacken fick sin revansch tjugo minuter senare. Linda Fagerström slog en hård flack hörna från höger som Sara Larsson nicktouchade i mål i den bortre burgaveln förbi den tjeckiska målvakten Zuzana Pincova.

– Vi var för tveksamma. Det kändes som om vi inte var beslutsamma, sade Dennerby.

Sverige hade svårt att få i gång något vägvinnande spel på en smågropig plan som inte blev mer lättspelad i blötan. I och för sig borde de mer tekniska svenskorna ha åstadkommit mer mot det överlag stora och tunga tjeckiska laget. Trots det mediokra spelet borde Sverige ha haft något mål till i första halvlek. Victoria Svensson hade två nickar som kunde ha resulterat.

Men målen kom till slut. Det såg anfallskollegan Lotta Schelin till.

Peter Wikström/TT

Sportbladet.se-TT ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM