EM-kval i fara för skadad Ljungberg

”Jag måste bli frisk”

Foto: Andreas Hillergren
Kvalmiss Landslagets skyttedrottning Hanna Ljungberg riskerar att missa vårens EM-kval-matcher
FOTBOLL

En inflammation i bakre lårmuskeln har besvärat och hämmat landslagsanfallaren Hanna Ljungberg sedan i somras. Nu väntar en längre tids rehabilitering och i värsta fall missar hon framtida EM-kvalmatcher.

– Det får ta den tid det tar, mitt mål är att bli helt frisk igen, säger hon.

När damlandslaget i början av mars reser till Algarve Cup för uppladdning inför kommande EM-kval får Hanna Ljungberg stanna hemma. Anfallaren besväras av en inflammation i en sena i bakre lårmuskeln - en skada som hon plågats av sedan i augusti förra året.

- Just då visste vi inte exakt vad som var problemet. Det vet vi nu och det är en skada som tar lång tid innan den blir bra, säger Ljungberg till TT.

Kan vara tillbaka i april

Hon hoppas kunna vara tillbaka i full träning i början av april.

– Men tar det längre tid så får det göra det. Jag vill kunna känna att jag kan ta i för fullt och göra mig själv rättvisa i år. Det är jobbigt att hela tiden ha problem, att inte kunna spela hela matcher och att ha ont, säger hon.

Nu väntar rehabträning för Ljungberg - något som blivit till en vanesak för 28-åringen - som under de senaste åren drabbats av skada efter skada.

– Förra året hade jag egentligen problem hela tiden och jag hoppas att det här ska ge mig en chans att så småningom kunna träna på bra och ge en kontinuitet i det jag gör.

"Måste bli frisk"

Går rehabiliteringen enligt planerna kan Ljungberg vara tillbaka till EM-kvalet mot Italien i maj, men så långt vill hon inte tänka.

– Jag måste släppa allt sånt där. Jag måste bli frisk.

– Det finns massor av roliga matcher framöver, men börjar jag stressa nu och går på för tidigt så kommer jag backa kraftigt, säger hon.

Ljungberg missade även landslagets träningsläger på Cypern i förra veckan och förbundskaptenen Thomas Dennerby erkänner att situationen inte är optimal med tanke på det som komma ska: EM-kval i maj och juni och VM i Kina i september.

– Men samtidigt får vi en chans att titta på andra spelare. I Algarve Cup står vi inte och faller med "Ljungan", det är mest med henne själv som jag lider efter alla skadeproblem hon haft. Jag unnar henne inget hellre än att få vara helt frisk.

TT