Kina – här kommer vi

Säkrade VM-slutspelet med en mäktig seger: ”Det ska bli en otrolig upplevelse”

Foto: BildBYRÅN
Österut Sverige spelade sig vidare till VM-slutspelet i går, trots en generationsväxling som heter duga. I matchen mot Tjeckien i går var svenskorna överlägsna.
FOTBOLL

VÄXJÖ

Thomas Dennerby hade två överordnade målsättningar när han tog över som förbundskapten:

Att ta Sverige till VM och genomföra en generationsväxling.

Han har lyckats med båda.

På förhand fanns en teoretisk möjlighet att Tjeckien i den avgörande kvalmatchen i Växjö skulle kunna snuva Sverige på VM-platsen.

Men i verkligheten var det inget snack.

Sverige var helt överlägset.

Tjeckiskorna hade egentligen ingen riktigt bra målchans under hela matchen medan Sverige producerade så många att det närmast är ett under att man bara lyckades göra mål på två av dem.

– Ska man vara missnöjd med något är det väl alla missade chanser, men en sådan här dag känner man bara glädje, säger Dennerby.

Bland mycket annat kände han speciell glädje över sättet som lagets yngre spelare tar för sig.

När Thomas Dennerby efter EM 2005 tog över arbetet som förbundskapten hade han inte bara som mål att ta Sverige till VM, han företog sig också att genomföra en framgångsrik – och långsam – generationsväxling.

”Ska gå lugnt till”

– Det är många som har försökt att byta ut nästan alla spelare på en gång, men det lyckas aldrig. Det ska gå lugnt till, säger han.

– Man tar in en spelare, ger henne lite erfarenhet och slussar sedan försiktigt in henne. Sedan tar man nästa.

En av spelarna som slussats in och som har alla tänkbara möjligheter att bli en svensk nyckelspelare under VM är Caroline Seger, 21. Mot Tjeckien var hon bäst på plan och höll med om att insatsen i Växjö var hennes bästa någonsin i landslagströjan.

”Allt klickade”

– Det kändes jättebra. Allt klickade i dag. Får man en bra start så rullar allt bara på, säger hon.

Ja, nog började det bra. Seger slog den perfekta passningen till Hanna Ljungbergs 1–0-mål i den femte minuten och slog sedan från sin mittfältsposition ett otaligt vägvinnande passningar. Hon gjorde även ett utmärkt jobb som bollvinnare.

Med sina 22 spelade a-landskamper börjar hon numera att känna sig smått rutinerad.

– Thomas (Dennerby) har gjort det på ett bra sätt, han har låtit oss yngre få spela mycket och det har gett oss mer av den rutin som är så viktigt när man spelar stora mästerskap.

VM-slutspelet inleds inte förrän om ett år. Det ger Caroline Seger och de andra yngre spelarna möjligheter att skaffa sig ännu mer rutin.

– Nu kan man börja förbereda sig mentalt och bara förbereda oss för VM. Det ska bli en otrolig upplevelse att spela VM.

Kina-VM

Markus Alexandersson