De tvingas värva från utlandet

”Spetskvalitéer finns inte i allsvenskan”

FOTBOLL

När Umeå IK förstärker laget är det med utländska spelare.

I Sverige hittar klubben inte vad de önskar.

– Ma Xiaoxu och Ramona Bachmann har spetskvalitéer som i dag inte riktigt finns hos svenska spelare, säger sportchefen Roland Arnqvist.

Foto: BILDBYRÅN
Spetskompetens Brasilianskan Marta får sällskap av fler utländska spelare.

Umeå rustar för att befästa sin position som världsledande klubblag.

En del av satsningen nu är att föryngra laget, inte minst eftersom trotjänare som Malin Moström och Anna Sjöström slutat.

Offensiva talanger

I jakten på talanger vänder Umeå blickarna utomlands. Under kommande veckor anländer två offensiva nyförvärv: Ma Xiaoxu, rankad som världens näst bästa U 21-spelare, från Kina och supertalangen Ramona Bachmann från Schweiz.

Umeås sportchef Roland Arnqvist tycker inte att klubben kan finna motsvarigheter till de båda nyförvärven på den svenska marknaden.

–?Nej jag tycker inte det. Få spelare kan konkurrera med dem inom Sverige.

Nyttig trend

Roland Arnqvist tror att trenden med fler utländska spelare bara är nyttig:

–?Så länge vi spetsar allsvenskan med internationella toppnamn tror jag bara att det är en krydda och positivt. Men det är klart att börjar vi plocka in andra och tredje sorteringen så är det inte bra.

Damlandslagets förbundskapten Thomas Dennerby tycker att svenska spelare visst har spetskvalitén som efterlyses, men tror samtidigt att de utländska spelarna berikar allsvenskan.

–?Absolut. Men det är klart att om det leder till att spelare i landslagen inte blir ordinarie i sina klubblag så kan det bli ett problem.

Petra Thorén