Fifa släpper spionanmälan

Kommer inte att gå vidare med Danmarks anmälan

Foto: TV4
FOTBOLL

Fifa går inte vidare med Danmarks anmälan om spioneri under dam-VM i Kina.

”Efter att ha undersökt saken har Fifa och den danska delegationen beslutat att inte dra saken vidare” säger det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) i ett uttalande.

De danska landslagsledarna visade sin frustration och ilska över det misstänkta spioneriet efter förlusten i VM-premiären mot Kina på onsdagskvällen (2–3). Förbundskapten Kenneth Heiner-Möller vägrade att tacka Kinas förbundskapten Marika Domanski Lyfors för matchen och andra danska ledare skällde ut Domanski Lyfors och hennes assisterande kapten Pia Sundhage.

Skälet var att danskarna dels upptäckt att några män filmade på arenan när danskorna hade en stängd träning, dels att man upptäckt två män med kameror bakom en spegel i rummet där landslaget hade en taktikgenomgång.

Stängd träning

Danmark anmälde händelserna både till polisen och till Fifa.

Säkerhetsvakter frågade ut de filmande kineserna på träningen, som ursäktade sig med att de inte kände till att träningen var stängd.

De män som upptäcktes bakom spegeln vägrade att komma ut från utrymmet bakom spegeln. Fifa-delegater tillkallades och pratade med männen.

Domanski Lyfors sade på onsdagskvällen att hon inte kände till spionanklagelsen mot Kina.

Hon hade då talat med sin chef i det kinesiska landslaget.

– Han säger att de inte heller är inblandade och det får jag lita på, säger Domanski Lyfors till Sportbladet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM