Tredje raka förlusten för Göteborg

”Det är kanske inte de här matcherna vi ska vinna”

Foto: Nils Jakobsson
Maria Karlsson försöker stoppa Marta.
FOTBOLL

Göteborg (TT)

Göteborgs noll poäng efter tre omgångar av damallsvenskan ser lätt ut som en katastrofstart. Men skenet bedrar.

– Det är kanske inte de här matcherna vi ska vinna, sade Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson efter 0–2 mot mästarna Umeå.

Göteborgs seriestart har varit den hårdast möjliga med matcher mot Sveriges kanske tre bästa lag. Efter svagt spel och bortaförluster mot Malmö och Djurgården tyckte Torbjörn Nilsson att förlusten mot Umeå inför 3423 på Valhalla IP var ett fall framåt.

– Vi är glada av att kunna göra en sådan här bra match. De två första har inte varit bra, sade Nilsson.

Och han fick medhåll av sin lagkapten Maria Karlsson:

– Det var ett kliv framåt.

Skadeproblem

I Göteborg har man talat om att på sikt utmana Umeå om titeln som bäst i Sverige. Trots liknande förutsättningar inför tisdagens match, där Göteborg saknade Lotta Schelin och Umeå Hanna Ljungberg på grund av skador, skiljer det i nuläget mycket mellan lagen. Självförtroende om inte annat.

– Vi vill verkligen vinna våra matcher och vi vill prestera, sade Umeås Frida Östberg.

Göteborg skulle visserligen satsa på defensiven, överge 4–3–3 för 4–4–2, men det blev stundtals väl defensivt. Mittfältet hamnade vid flera tillfällen alldeles för långt ner i banan.

– De hamnade lätt precis framför baklinjen och så glömde man av att man måste upp och sätta press, sade Torbjörn Nilsson.

”Vägvinnande”

Samtidigt spelade Umeå med ett oerhört högt försvarsspel. Mer bestämt, med en större självklarhet.

Efter en jämn första halvlek där Göteborg börjat lovande, med skärpa i passningarna och ett par fina crossbollar ut mot bollskickliga Johanna Almgren, kom bortalaget i gång. I andra kunde ett lugnt och tungt Umeå göra både 1–0 genom ett fint volleyskott från Frida Östberg i den 54:e minuten, och 2–0 när Karolina Westberg nickade in en hörna drygt 20 minuter senare.

– Fast vi inte riktigt spelar den absolut bländande fotbollen spelar vi en vägvinnande fotboll, sade Umeås Andrée Jeglertz.

– Vi har en enorm moral och vinnarattityd.

Johannes Cleris/TT