Sverige allt närmare EM

Jessica Landström matchvinnare i sista minuten mot Italien

Foto: Conny Sillén / SCANPIX
FOTBOLL

Örebro (TT)

I november sköt hon Sverige till OS. På onsdagen ordnade Jessica Landström en EM-plats för Sverige nästa år.

Med fem sekunder kvar avgjorde Landström 1–0 mot Italien.

– Det känns jätteroligt, jätteskönt. Det var en lättnad.

Det svenska damlandslaget i fotboll har visserligen tre matcher kvar i EM-kvalet, men ingenting talar för att Sverige ska kunna missa en plats i EM i Finland 2009.

– Det skulle vara en total kollaps, då, säger Jessica Landström.

– Ja, skulle vi förlora två matcher mot Irland och en mot Rumänien är vi inte värda att gå till EM, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby.

Öqvist bäst i första

Till EM-kvalmatchen mot Italien i Örebro kom Sverige stärkta efter 6–0 mot Ungern i lördags. Men man visste att Italien var en betydligt bättre motståndare, och med tre anfallsstjärnor skadade var en seger inte given.

För att få snabbhet och bra djupledslöpningar flyttades yttermittfältaren Josefine Öqvist upp i anfallet och hon var planens bästa spelare i första halvlek.

– Det var kul att få spela forward och jag kämpade och slet, säger hon.

Öqvist är dock sämre som avslutare, så frukten av hennes fina löpningar blev inte till några större farligheter framför det italienska målet.

I slutet av första halvlek tappade Sverige pressen på Italien och i andra halvlek rullades det mest boll i sidled av svenskorna.

– Ärligt talat så hade jag nästan gett upp hoppet i slutet av matchen, säger Dennerby.

– Vi pratade i pausen om hur vi skulle göra för att få tillbaka djupledsspelet, men det är fortfarande så att vi har lite svårt att föra matcher. Jag vet inte varför, kanske är det mentalt så att när vi inte får utdelning så börjar vi spela långsammare, försöker hitta smartare lösningar, i stället för att bara fortsätta att mata på.

Sent mål

Linköpingsspelaren Jessica Landström byttes in i 61:a minuten. Hon och den andra anfallsinhopparen, Madelaine Edlund, fick inte särskilt många bollar att jobba på. Inte förrän i matchens sista sekunder.

– Det kom en långboll från Sara Larsson som jag trodde skulle gå att nicka, men den gick lägre och jag försökte att få ner bollen och plötsligt kom den ner på fötterna och det var bara att klippa dit den, säger Jessica Landström.

Att hon gjorde mål med bara sekunder kvar av matchen var vardagsmat för henne. Hennes två mål i allsvenskan i år har gjorts i den 89:e respektive 90:e minuten.

Och hon är van vid att hjälpa Sverige till mästerskapen. Landström gjorde mål i landslagsdebuten i november – den första OS-kvalmatchen mot Danmark (4–2). Nu hoppas hon få chansen i OS-truppen till Peking.

– Det är väldigt hård konkurrens, men jag ska satsa helhjärtat.

FAKTA

Sverige–Italien 1–0 (0–0)

1–0 Jessica Landström (90).

Varningar, Sverige: Nilla Fischer, Caroline Seger.

Publik: 7347.

Sverige (4–4–2): Hedvig Lindahl – Frida Östberg, Sara Larsson, Stina Segerström, Sara Thunebro – Therese Sjögran, Nilla Fischer, Caroline Seger, Johanna Almgren (Madelaine Edlund 69) – Josefine Öqvist, Therese Lundin (Jessica Landström 61).

Italien (4–3–3): Chiara Marchitelli – Giorgia Motta, Viviana Schiavi (Piera Cassandra Maglio 90), Giula Perelli, Roberta Dadda – Giulia Domenichetti, Alessia Tuttino, Tatiana Zorri – Melania Gabbiadini, Patrizia Panico, Venusia Paliotti (Sandy Ianella 62).

Ingela Ahlberg/TT