”Vi kan slå alla lag”

Derbysegern tog AIK upp till andra plats

Foto: Bildbyrån
AIK måljublar.
FOTBOLL

Seriens hårdsatsande utmanare visade framfötterna i lördagens omgång i damallsvenskan.

– Om fyra fem matcher kommer vi vara svåra att stoppa, sade AIK:s nyförvärv Lisa De Vanna efter 3–0-segern mot Hammarby.

Segern i Stockholmsderbyt innebar att fjolårstian AIK, som inför säsongen satsat hårt med flera spektakulära värvningar, klättrade till andra plats i den haltande tabellen.

– Vi är ett lag som har bra bredd. Även om vi inte kan vinna serien har vi en god chans att utmana Umeå i toppen, sade AIK:s australiska stjärnforward Lisa De Vanna.

Den 24-åriga landslagsspelaren har ett bra facit, sex mål på fem matcher. I lördagens match på Kanalplan klev hon dock in först i den 58:e minuten.

– Jag har dragits med en stukad fot, så jag var lite slö, sade Da Vanna som trots skadan hade lekstuga i Hammarbys straffområde och punkterade matchen med sitt 3–0-mål i den 84:e minuten.

Dessförinnan hade Elin Ekblom Bak gjorde två snabba mål för AIK i slutet av den första halvleken.

– Har man en inhoppare som De Vanna är det lätt att det blir 3–0, det rann iväg lite i dag, sade Hammarbytränare Anders Bengtsson, vars lag har släppt in 17 mål på fem matcher.

AIK:s tränare Benny Persson var självklart nöjd med sitt nyförvärv.

– Vi släppte in henne på plan för att det fanns ett bra läge att döda matchen.

Men när det gäller att utmana Umeå IK är Persson mer restriktiv än sin toppforward:

– Jag tror inte att vi kan utmana de tre största, som för mig är Umeå, Linköping och Malmö, om seriesegern. Däremot kan vi slå alla lag.

I Västerbottens lokalderby hade serieledande Umeå IK som väntat inga problem med nykomlingen Umeå Södra. Matchen på Gammliavallen i Umeå slutade med hela 6–0 till mästarna.

Torbjörn Nilssons Göteborg vann enkelt mot Kristianstad med 4–1.