GIGANTERNAS KAMP

Tyska attacken: Fotboll ska spelas på riktigt gräs

Marta: FOTO: BJÖRN GRANAT/VÄSTERBOTTENSKURIREN/SCANPIX
FOTBOLL

2004 vägrade Frankfurt att spela på Umeås hemmaplan.

I?dag är de tvingade.

– Jag tycker väl att fotboll ska spelas på grönt gräs men nu har vi inget val, säger managern Sigg Dietrich.

Alla som följer Umeå IK minns turerna runt finalen 2004 när Frankfurt såg till att Umeå fick spela hemmamatchen på Råsunda.

Man vägrade helt enkelt att spela på Gammlias konsträs.

– Vi tvingas att acceptera de regler som gäller men vi känner oss inte hemma på det här underlaget. Vi kan nog fortfarande tycka att fotboll ska spelas på riktigt gräs, säger Sigg Dietrich som är manager i klubben.

”Blev ett jävla liv”

Men nu är det bara att gilla läget för den tyska storklubben.

– Det blev ju ett jävla liv då. Men nu har dom inget val. Planen är sanktionerad av Uefa så nu är det bara för dom att acceptera. Det ska bli underbart att få bjuda vår egen publik på en europacupfinal, säger Umeåtränaren Andrée Jeglertz.

Och det kommer verkligen att bli en kamp mellan damfotbollens två giganter. Uefa Womens cup upprättades 2001 och sedan dess har Umeå och Frankfurt vunnit två gånger vardera.

Umeåtränaren fick frågan varför de här två klubbarna har dominerat damfotbollen så stort.

– Det är väl framför allt organisationerna vid sidan om. Man har kunnat behålla de äldre spelarna och också lyckats med en generationsväxling.

Har konkurrensen ökat i toppen eller har den rentav minskat?

– Den har ökat. Det blir svårare och svårare att gå till final i Europacupen. Det är verkligen ingen lätt resa att ta sig vidare, det ser man både på vår kvartsfinal och vår semifinal.

Etta i Europa

Umeå jagar alltså en tredje titel.

Då är man odiskutabel etta i Europa. Men under gårdagens träning tvingades Umeå - stjärnan Marta att vila.

Ett smärtande lår var orsaken och risken finns att den svenska publiken får se en finalmatch utan världens bästa fotbollsspelare.

Kan hon spela med smärtlindring?

– Nej, då tror jag att risken är för stor att den slås upp. Kan hon gå för hundra utan att det inte finns någon risk att det ska bli värre, att det bara är smärta det handlar om, ja då kan hon spela. Men finns det en risk att hon kan slå upp det så ska hon inte spela.

När tar ni beslutet?

– Efter värmingen.

Har du henne i laget även om hon bara kan gå för åttio procent?

– Vi får ta en värdering. Finns det en överhängande risk att hon kan slå upp kommer vi inte att chansa. Det kommer ju en match till efter den här.

FAKTA

Därför tar Umeå sin tredje Europatitel:

Den individuella skickligheten

– Marta, Ramona (Bachmann) och Johanna Rasmussen. Vad Marta kan vet ju alla men det finns fler i Umeå, säger Umeås tränare Andrée Jeglertz.

Entusiasmen

– Vi förlorade mot Arsenal i fjol och vi har en otroligt stark revanschlust att inte förlora en final igen.

Bredden

– Vi har en bättre balans i laget. Vi har fler spelare som deltar i både offensivt och defensivt spel. Frankfurt har en offensiv med fyra väldigt starka spelare. Sedan har de sex som spelar defensivt. Vår totalbild är bättre.

1. Hur går det i finalen? 2. Hur länge varar Umeås storhetsperiod?

Simon Bank

1. UIK kan klara sig hemma, men jag har svårt att se dem stå emot över två matcher. Frankfurt har i och för sig förlorat mer än vanligt i Bundesliga, men de är i hysteriskt bra form. Det är, i princip, det tyska landslaget UIK möter – och vem stoppar Pohlers och Printz? Tipset: 2–5 totalt.

2. Det är mest en fråga om hela damfotbollens utveckling. I Sverige har man ett organisatoriskt försprång. Jag tror de kommer att vara ledande de närmaste fem, sex åren.

Jennifer Wegerup

1. Ett Umeå som är revanschsuget efter finalförlusten i fjol och som känns bredare och stabilare som lag än då, vinner, om än knappt. Frankfurt är en mäktig motståndare.

2. Så länge som klubben styrs och drivs så här professionellt. Damföreningar är ofta bräckliga jämfört med herrföreningar, de är inte självspelande pianon på samma sätt.