Umeå vill ha en ny storhetstid

I dag kan man vinna Womens cup igen

Foto: Joel Marklund
Umeå tränar inför cupfinalen.
FOTBOLL

Fyra spelare var med när Umeå mötte Frankfurt i Womens cup-final 2004. Ett överlägset svenskt lag vann med sammanlagt 8-0. Sedan dess har svenskettan genomgått en generationsväxling, som kan leda till en ny storhetstid.

Frida Östberg var en av Umeås bästa spelare i första finalmatchen för en vecka sedan. Mittfältaren hade uppgiften att neutralisera Kerstin Garefrekes och gjorde det med den äran. Hon sätter också högsta betyg på matchen som helhet och säger att lagen bjöd på fotboll när den är som bäst.

Östberg tillsammans med Anna Paulson, Marta och Hanna Ljungberg var med redan 2004. Bara fyra år har gått men mycket har hunnit hända.

– Vi hade ett fantastiskt bra lag då och har det nu igen. Den stora skillnaden är att Frankfurt blivit mycket stabilare, säger Östberg till TT.

Bättre lag i dag

TT: Det är inte Umeå som blivit sämre?

– Nej, absolut inte. Damfotbollen i Europa har tagit många steg framåt.

– Damallsvenskan har också blivit bättre och jämnare, men vi måste samarbeta lagen emellan för att fortsätta utvecklas.

Östberg berättar att hon tycker att Umeå på ett sätt är ett bättre lag i dag jämfört med 2004. Att truppen innehåller både rutin och spetskompetens samt har en bra kombinationen av yngre spelare med fin teknik och äldre, som hon själv, som mer spelar mer av en "jävlar anamma"-fotboll.

Även tränaren Andree Jeglertz ser positivt på generationsväxlingen.

– Laget 2004 hade mer rutin men i dag är spelarna mer individuellt skickliga, de måste dock skolas i vissa moment.

Ny glansperiod

– Att vi vinner världens bästa liga tre år i rad och tar oss till final i Womens cup två år på raken är en enorm bedrift, speciellt som de andra lagen i Europa har utvecklats.

Jeglertz säger att Umeå håller på att bygga upp ett nytt storlag. Och han tror på en ny glansperiod, då laget från Västerbotten vinner en Womens cup-final med 8-0.

– Ja, och den kan få börja i morgon (läs i lördag), säger han till TT.

Ska Umeå vinna stort måste publiken på arenan övervinnas. Över 22 000 personer väntas sitta i publiken.

– Det är bara motiverande, det är sådana här matcher man drömmer om, säger Östberg.

– Oerhört kul, men det är speciellt och något vi inte är vana vid, säger Jeglertz.

– Vi kan förlora mot ett lag för att det är bättre än oss men vi ska inte falera på att vi blir nervösa.

FAKTA

Womens cup, andra finalmatchen.

När: Lördag klockan 14.15.

Var: Commerzbank Arena, Frankfurt.

Tv: SVT2 14.10.

Förutsättningar: Första finalmötet slutade 1-1. På grund av att Frankfurt gjorde mål på bortaplan krävs minst ett mål av Umeå för att säkra segern.

Finalvana: Umeå är i sin femte final och Frankfurt i sin fjärde sedan Womens cup startade 2002. Lagen har vunnit två var av de sex turneringarna hittills. I övrigt har Potsdam och Arsenal varsin seger.

Tredje mötet: Det blir tredje finalen mellan Umeå och Frankfurt. 2002 avgjordes finalen med en enda match, Frankfurt vann då med 2-0. Två år senare vann Umeå med totalt 8-0 i två finalmöten.

Missar matchen: Det är klart att Hanna Ljungberg och Elaine inte startar för Umeå. Skador sätter stopp men de är på plats för att stötta sina lagkamrater.

Troliga startelvor:

Umeå (4-3-3): 1 Ulla-Karin Rönnlund - 2 Anna Paulson, 4 Karolina Westberg, 3 Johanna Frisk, 5 Emma Berglund - 7 Lisa Dahlkvist, 16 Mami Yamaguchi, 91 Frida Östberg - 60 Marta da Silva, 9 Madeleine Edlund, 13 Johanna Rasmussen.

Frankfurt (4-4-2): 1 Silke Rottenberg - 11 Katrin Kliehm, 8 Tina Wunderlich, 2 Gina Lewandowski, 25 Saskia Bartusiak - 18 Kerstin Garefrekes, 12 Meike Weber, 14 Alexandra Krieger, 20 Petra Wimbersky - 6 Conny Pohlers, 9 Birgit Prinz. (TT)

Tove Nordenhäll/TT