Ribban stoppade Umeå

Marta millimetrar från succé

Foto: Joel Marklund
Marta träffade ribban i slutet.
FOTBOLL

Umeå förlorade borta mot Frankfurt med 3–2. I slutminuten var Marta bara millimetrar från en kvittering som hade gett Umeå Womens Cup-titeln.

– Det känns bara tomt nu, säger Frida Östberg till SVT.

Efter 1–1 på hemmaplan var pressen på Umeå IK att göra mål borta mot Frankfurt inför nästan 30 000 åskådare, men det var hemmalaget som tog tag i taktpinnen direkt. Umeå var tillbakapressade och när gästerna väl skulle slå om så kom den långa bollen alldeles för tidigt.

– De är fruktansvärt tunga när de kommer. De har världsspelare på varje position där framme, säger Frida Östberg till SVT.

Försvarsmisstag fällde UIK

I slutändan var det försvarsmisstagen som fällde UIK Trots att Johanna Frisk och Karolina Westberg var två mot en mot Conny Pohlers tilläts tyskan göra 1–0 i den 7 minuten.

– Ett skitmål, sa expertkommentatorn Glenn Strömberg i SVT.

När 2–0 kom tio minuter in på andra halvlek var det åter svagt försvarsspel som lät Pohlers komma till skott.

– Frankfurt var det bättre laget i dag, inget att snacka om, men vi är så jäkla nära, säger UIK:s avgående fotbollsansvarige Roland Arnqvist till SVT.

Umeå vägrade ge upp

Så var det. För även om det tycktes avgjort efter 2–0 så kom Umeå igen. Två gånger om. Marta ordnade en straff som Lisa Dahlqvist satte säkert. Då vaknade Frankfurt igen och Wimbersky satte strax efter 3–1 på frispark, men när allt hopp tycktes vara ute så sköt Frida Östberg 3–2 med sju minuter kvar och Umeå var bara ett mål från Womens Cup-bucklan.

Två ribbträffar för Umeå

Och man fick chansen. Med bara sekunder kvar av ordinarie tid sköt Marta en frispark som träffade ribbans nederkant och studsade ut. Strax efter träffade Ramona Bachman överliggaren.

– Jag är besviken. Vi är besvikna. Vi gjorde allt vi inte kan göra i en viktig match. Vi kan inte släppa sådana mål i en sådan match, säger Marta och tänker på de två första.

”Det är tomt”

Frida Östberg hade svårt att sätta ord på sina känslor efter besvikelsen.

– Det är väldigt tomt. Jag får gratulera Frankfurt. Var helt övertygad om att vi skulle ta det här. Vi utnyttjade inte spelytorna som de bjöd på. Man måste prestera tillsammans för att slå Frankfurt, konstaterar hon.

FAKTA

Frankfurt–Umeå 3–2 (1–0)

1-0 Conny Pohlers (7), 2-0 Conny Pohlers (55), 2-1 Lisa Dahlqvist (63 str), 3-1 Petra Wimbersky (71), 3-2 Frida Östberg (83).

Domare: Alexandra Ihringova, Storbritannien.

Publik: 27 640.

Umeå (4-3-3): Ulla-Karin Rönnlund - Anna Paulson, Karolina Westberg, Johanna Frisk, Emma Berglund (Ramona Bachmann 46) - Lisa Dahlkvist, Frida Östberg, Mami Yamaguchi - Marta da Silva, Madeleine Edlund (Sofia Jakobsson 64), Johanna Rasmussen.

Frankfurt (4-4-2): Silke Rottenberg (Stephanie Ullrich 46) - Katrin Kliehm (Sarah Günther 47), Tina Wunderlich, Gina Lewandowski, Saskia Bartusiak - Kerstin Garefrekes, Meike Weber, Alexandra Krieger, Petra Wimbersky (Karolin Thomas 90) - Conny Pohlers, Birgit Prinz.

Frankfurt vinnare med sammanlagt 4-3.

ARTIKELN HANDLAR OM