”Kanske gör jag en Henke Larsson...”

Veteranen ska föra Sverige till EM – men efter OS tar hon farväl av landslaget?

FOTBOLL

DUBLIN. I kväll ska hon skjuta Sverige till fotbolls-EM.

Där lär det dock inte bli några mål av Victoria Svensson, 31.

– Kanske gör jag en ”Henke Larsson”.

– Nej, det känns det som sista året i landslaget, säger hon.

Foto: EMIL MALMBORG/BILDBYRÅN
Victoria Svensson – slutar hon i landslaget efter OS?

Lårskadan som gjort att Svensson missat de två senaste kvalmatcherna är nu definitivt läkt. När Sverige på onsdagskvällen ställs mot Irland i Wicklow, ett par mil söder om Dublin, finns hon med i truppen igen.

En svensk seger och Blågult är definitivt klart för EM-slutspelet i Finland nästa år, vilket tillsammans med OS är damlandslagets två stora mål.

För Victoria Svensson gäller dock bara det sistnämnda.

– Ingenting är hugget i sten och egentligen gillar jag inte prata om att sluta, säger hon.

Det har hon mot sin vilja ändå fått göra. Redan efter VM i Kina förra hösten kom frågan upp om det skulle bli en fortsättning eller inte i landslaget? Till slut sade hon ja när damlandslaget fick en returbiljett till Kina genom OS-kvalet men där lär det också ta stopp.

EM i Finland är bara ytterligare ett år framåt i tiden?

– Alla som har slutat har sagt att ”sluta inte för tidigt för du får aldrig tillbaka det här”. Man ska aldrig säga aldrig men det är antagligen mitt sista år. Sedan kommer jag att fortsätta att spela i Djurgården.

Näst äldst

När damlandslaget ligger samlat på ett lyxhotell strax utanför Dublin är 31-åriga Svensson näst äldst, bara slagen med drygt en månad av Therese Sjögran. Sedan landslagsdebuten mot Italien 1996 ”på bortaplan, jag fick göra ett inhopp”, har det blivit ytterligare 145 landskamper. Hon har sett hur spelare kommit och gått och hur attityden förändrats.

– När jag började var man nästan skraj, jag kommer ihåg att man fick en knuff på axeln om man råkade sätta sig på fel plats i bussen, säger hon leende.

– 80-talisterna är betydligt kaxigare än vad vi var när jag började men på ett bra sätt. Svensk fotboll behöver mer individualister.

Och din roll i laget har förändrats?

– Ja, nu är man kanske mer en ledare på och av sidan planen. Jag försöker bidra med vad jag har lärt mig under åren.

Vad kommer du sakna den dagen du lägger av?

– Det är de här ”måstematcherna” som man har spelat.

Under den kategorin lär knappast onsdagens möte klassas. Även om det inte blir seger lär Sverige ta sig vidare till EM då man hittills har fem raka segrar och hela 23–0 i målskillnad.

En vinst skulle dock vara tacksam ur ett ytterligare perspektiv då man i så fall kan ha full fokus på OS.

– Vi har sagt att vi vill stänga butiken, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby.

– Målet har hela tiden varit att gå till EM, sedan har vi haft ett litet internt mål att inte släppa in något mål alls i kvalet. Det ska bli prestige att hålla nollan och att vi inte släpper in något slarvmål.

Framåt är inte bara Victoria Svensson tillbaka. Även Lotta Schelin gör comeback efter skada, troligtvis dock inte i någon större omfattning.

– Vi vill vara försiktiga med Lotta, säger Dennerby angående Göteborgsspelarens skadeproblem under våren.

FAKTA

Så spelar Sverige i kväll

Här är skrällen i damlandslaget:

Umeå IK:s Lisa Dahlkvist, 21, tar plats som offensiv spets på det svenska mittfältet i EM-kvalet mot Irland i kväll.

Tidigare lårskadade Lotta Schelin startar på bänken, vilket innebär att Jessica Landström och Victoria Svensson startar framåt.

Kickoff 20.45, svensk tid, på Carlisle Grounds, Wicklow (Irland).

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl – 13 Frida Östberg, 2 Karolina Westberg, 3 Stina Segerström, 6 Sara Thunebro –18 Nilla Fischer – 14 Josefine Öqvist, 5 Lisa Dahlkvist, 15 Therese Sjögran – 10 Jessica Landström, 11 Victoria Svensson.

Ersättare: 12 Kristin Hammarström - 4 Anna Paulson, 7 Alexandra Nilsson, 8 Lotta Schelin, 9 Therese Lundin, 16 Linda Forsberg, 17 Johanna Almgren.

Källa: svenskfotboll.se

Tobias Österberg/TT