Linköping redo att utmana Umeå

”Vi vill bli bäst”

Foto: Bildbyrån
I dag smäller det när damfotbollen giganter drabbar samman. Vinnaren får sannolikt en fin fördel i guldrushen.
FOTBOLL

För fyra år sedan bestämde sig Christer Mård och de andra ledarna i Linköpings FC för att utmana Umeå på allvar.

Många har försökt och misslyckats, men nu är Linköping nära målet.

Seger i kvällens seriefinal och guldet är inom räckhåll.

– Den här matchen är viktigare för Umeå än för oss, säger Mård till sportbladet.se.

Foto: LASSE HEJDENBERG
Christer Mårdh.

2004 slutade Linköpings FC 31 poäng bakom seriesegrarna.

Umeå?

Nej, Djurgården/Älvsjö vann en poäng före damfotbollens suveräner och såg ut att vara laget som skulle kunna utmana Umeå på allvar även i framtiden. Linköping var det ingen som tänkte på. Verkligheten blev en annan. Umeå sprang hem tre raka SM-guld i överlägsen stil samtidigt som Linköping på allvar påbörjade sin satsning.

– När vi tog över det här laget så var målet att inom fem år komma ut i Europa och att vinna SM-guld. Vi visste inte exakt när det skulle ske, men vi hade en femårsplan. Nu har det gått fyra år och det är första året som vi är med på allvar och utamanar, säger klubbens ordförande Christer Mård.

Kraftigt ökad omsättning

Faktum är att Linköping leder serien fem poäng före Umeå inför kvällens seriefinal. En seriefinal som Linköping hoppas ska locka rekordpublik.

– Hur mycket folk det kommer är svårt att svara på. Vi har sålt väldigt mycket biljetter via våra sponsorer, men det betyder inte att alla kommer. Sedan hänger det väl en del på vädret, men vi hoppas på mycket folk, säger Mård.

Han har varit med om en resa som har varit utvecklande sportsligt, men också ekonomiskt. Linköping är i dag sju gånger större än man var när Mård kom in i klubben.

– Första året tror jag att omsättningen var 1,5 miljoner kronor och i år stannar det på sex, sju miljoner. Vi har haft en rejäl ökning på sponsorsidan och om vi får en bra siffra mot Umeå kommer vi att ha ett högre publiksnitt än många lag i superettan. Runt 2000 och det är ganska bra, säger han.

Schelin nobbade

Den sportsliga utvecklingen har inneburit inköp av stjärnor som Caroline Seger, Daniela, Cristiane och Hedvig Lindahl, men trots att Linköping betalar bra löner som innebär att spelarna kan leva på fotbollen, har de fått nej av ett antal tunga namn.

– Victoria Svensson och Lotta Schelin sa nej. Det är generellt svårare att köpa spelare inom damfotbollen än det är inom herrhockeyn som jag kommer ifrån. Det är fler variabler än bara pengar som ska passa. Lag, kompisar, boende och så vidare. Men damfotbollen är på väg. Vi har fått ris och ros för att vi driver upp lönerna inom damfotbollen, men jag tror att det är bra för damfotbollen, säger Christer Mård.

Och Linköping är på väg.

Kvällens match kan bli något av ett trendbrott inom svensk fotboll. För Linköping är inte färdiga i och med den här säsongen. Bygget ska fortsätta och det är något som även Umeå kan ha nytta av, tror Christer Mård.

– Jag skulle faktiskt tro det. Jag tror att Umeå mår bra av konkurrensen. Deras duktiga spelare tycker säkert att det är kul att spela viktiga matcher mot tufft motstånd. För att damfotbollen ska utvecklas krävs en serie där fem, sex, sju lag hoppas på att vinna. Men det vore kul att vinna själva först, skrattar han.

Pressen på Umeå

Inför matchen är det fördel Linköping och Christer Mård lägger gärna pressen på gästerna och svenska mästarna.

– Jag tror att matchen är viktigare för Umeå än för oss. Vinner de är de två poäng bakom oss med en match mindre spelad, men vinner vi så är vi åtta poäng före och då kan det bli tufft för dem. För oss är matchen inte avgörande.

Bara ett steg i femårsplanen, alltså.

Men Umeås tränare Andrée Jeglertz känner ingen press.

– Det är ju inte sjävklart att den som vinner tar hem allsvenskan. Vinner vi och sen förlorar på lördag är vi ju tillbaka där vi började, säger han.

Linköping pratar om att bli ett storlag genom att koperia er modell.

– Syftar de på att bygga en stark organisation gör de helt rätt. Men ska man bli ett topplag i Europa måste man vara bra i flera år. Då funkar inga kortsiktiga lösningar.

Så har Linköping kopierat Umeås succémodell:

Stark organisation:

”Ett måste för att lyckas är att man inte bara fokuserar på spelarmaterialet. Klubben måste ha en stark organisation som består av dugligt folk för att lyckas”, säger Christer Mård.

Professionell spelartrupp:

”Umeå var först med att ge sina spelare möjlighet att träna fotboll på heltid eller åtminstone halvtid. Alla pengar vi får in satsar vi på att låta våra spelare kunna ha fotbollen som jobb”, säger Christer Mård.

Profiler:

”Vi har inte någon Marta, men spelare som Caroline Seger,

Josefine Öqvist och Hedvig Lindahl vet svenska folket vilka det är. Vi har förstått att profiler är viktigt när det gäller att locka åskådare och sponsorer”, säger Christer Mård.