Marta sänkte Linköping inför rekordpublik

”Jättefantastisk match”

FOTBOLL

Måste-match.

Seriefinal.

Då klev Marta fram och förde sitt Umeå till seger borta mot Linköping med 4–1.

– Vi visar att allsvenskan inte är slut, säger Marta till TV 4 Sport.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Hela Linköping tycktes ana möjligheten till en historisk händelse. Ett avgörande guldryck för hemmafavoriterna. Oavsett vilket så kom hela 9 413 till Folkungavallen för att se Linköpings FC mot Umeå IK. Det är rekord för damallsvenskan och hemmalaget hade förhoppningar och tro på sin egen förmåga och tog direkt tag i spelet.

– Vi börjar starkt och får igång ett väldigt bra spel, men sedan tappar vi, säger Charlotte Rohlin till TV 4 Sport.

Viktigt mål av Hanna

Umeå höll emot under de första 20 minuterna och åt sig sedan in i matchen metodiskt och när Marta för första gången visade sin briljans kom 1–0. Hon vände upp på vänsterkanten och slog ett perfekt inlägg till Hanna Ljungberg som enkelt kunde volleystöta in ledningsmålet efter 33 minuters spel.

– Det var skönt, det var det absolut. Linköping är det starkaste laget i början, men vi jobbade oss in i matchen, säger Hanna Ljungberg till TV 4 Sport.

Marta iskall

Linköpings hopp om poäng i matchen dog sedan bara tio minuter in på andra halvlek när Marta vände bort Charlotte Rohlin och sköt ett skott som Hedvig Lindahl inte kunde hålla och inhopparen Johanna Rasmussen stötte in returen till 2–0, Marta fick sedan själv göra 3–0 nio minuter senare. En boll nådde henne lite turligt via domaren, men brasilianskan var iskall när och rundade målvakten, rullade in bollen och definitivt tog priset som matchens bästa lirare.

– Hela laget var jättebra, säger Marta blygsamt till TV 4 Sport.

Umeå vill vinna

Slutresultatet skrevs till 4–1 sedan först Madeleine Edlund gjort 4–0 och Jessica Landström fastställt slutresultatet på övertid. Segern innebär att Umeå nu är två poäng bakom Linköping med en match mindre spelad. Fördel svenska mästarna i guldkampen alltså.

– Det var en jättefantastisk match. Vi gör precis vad vi hade tänkt. Vi slutar med bra resultat. Vi visar att allsvenskan inte är slut. Vi är med och vi vill också, säger Marta.

FAKTA

Linköping–Umeå IK 1–4 (0–1)

0–1 Hanna Ljungberg (33), 0–2 Johanna Rasmussen (55), 0–3 Marta Da Silva (64), 0–4 Madeleine Edlund (78), 1–4 Jessica Landström (90).

Publik: 9 413.

Kif Örebro–Göteborg 1–0 (1–0)

1–0 Lena Andersson (3).

Publik: 562.

Sunnanå–Hammarby0–0

Publik: 372.

Umeå S–AIK 1–5 (0–5)

0–1 Emma Lundh (18), 0–2 Emma Lundh (21), 0–3 Lisa de Vanna (32), 0–4 Louise Fors (34), 0–5 Lisa de Vanna (37), 1–5 Maria Wictorsson (53).

Publik: 226.

Bälinge–Kristianstad 0–0

Publik: 308.