Linköping vill skapa proffsliga

”Kan tänka mig en nordisk liga”

Foto: FOTO: STEFAN JERREVÅNG
I framtiden kan Charlotte Rohlin och Marta spela i en nordisk liga.
FOTBOLL

Linköping är på väg mot seger i damallsvenskan.

Då vill klubben skrota serien och skapa en nordisk proffsliga.

– Det är ett måste för att ta svensk damfotboll till nästa nivå, säger klubbens ordförande Christer Mård.

Resonemanget är visserligen inte nytt: Skillnaden mellan de damallsvenska lagen är för stor. Och av alla tänkbara lösningar kommer Linköping FC med den mest drastiska.

Skrota damallsvenskan.

Inför en nordisk liga där de bästa lagen från Sverige, Norge och Danmark möts så att det blir en bättre produkt med fler högkvalitativa matcher.

– Jag kan tänka mig en nordisk liga med kanske 16 lag. Naturligtvis handlar det då om en ren proffsliga med heltidsanställda spelare, det är ett grundkrav. Sen kan vi kanske ha inhemska cuper, säger Christer Mård.

Skillnaden större

Mård säger att han inte kan se ett scenario där damallsvenskan blir tillräckligt bra för att kunna utvecklas på egen hand.

– Skillnaden mellan de svenska lagen blir ju knappast mindre och mindre, snarare större. Så ser det ut i Danmark och Norge också. Däremot är lagen i toppskiktet starka i alla tre länderna, det ser vi i Womens cup där även de danska och norska lagen går långt.

Finns inte risken för ett Royal League-bakslag, att de utländska lagen inte är tillräckligt intressanta för publiken?

– Nej, det är inte så inrutat i damallsvenskan. Det finns inga lag med stora bortaföljen och klassiska uppgörelser. Att vi drar mycket folk mot Umeå beror på att Marta och de andra stjärnorna spelar där, inte att det är Umeå. De kunde hetat vad som helst. Men jag vet att många inte håller med mig.

”Inte realistiskt”

En av dem är Umeå-tränaren Andrée Jeglertz.

– Idén är intressant, men ekonomiskt är det inte hållbart. Toppen i Danmark och Norge är inte lika bred och publikintresset är mycket mindre. Det är inte realistiskt i dag.

Har du något annat förslag?

– Vi vill ha en mästerskapsserie, där de sex bästa lagen efter våren skulle göra upp i ett slutspel under hösten. Det tror jag är steget att gå.

FAKTA

Så kan en nordisk liga se ut:

Svenska lag: LdB FC Malmö, Umeå IK, Linköping FC, Djurgården/Älvsjö, AIK, Kopperbergs/Göteborg FC.

Norska lag: Röa, Asker, Team Strömmen, Arna Björnar, Kolbotn, Klepp.

Danska lag: Bröndby, Vejle, Fortuna Hjörring, Skovbakken, Skovende, SönderjyskE.