Vickan inte med i EM-kvalet

Har fått tillåtelse att vila

Foto: AP
Deppigt i OS – men nu härar EM.
FOTBOLL

Fotbollsspelaren Victoria Svensson, som inför Peking-OS pratade om att lägga av i blågult, har tänkt om och utlovar nu full satsning mot nästa sommars EM-slutspel i Finland.

– Jag har mer att ge och känner att jag inte vill ångra i efterhand att jag inte åkte, säger Svensson till TT.

– Det är ett beslut som har vuxit fram och jag brinner fortfarande för fotbollen och jag har så himla kul när jag är i landslaget.

Men i tisdagens EM-kvaltrupp till matcherna mot Rumänien och Irland i månadsskiftet september-oktober saknas den 31-åriga anfallaren. Hon har haft problem med hälsenorna under sommaren och har fått förbundskapten Thomas Dennerbys tillåtelse att vila.

– Det är jätteroligt att kunna räkna med henne. Hon bevisar i match efter match att hon fortfarande är en av Sveriges absolut bästa fotbollsspelare. Men nu när vi redan är klara för EM väljer vi att inte anstränga henne mer.

Även Josefine Öqvist, som har haft problem med både ljumskar och lårmuskler, står över.

– Hon måste få vila nu när Linköping är mitt inne i slutstriden om SM-guldet och få bygga upp sig senare i höst för att undvika nya skador.

Hanna står över

Umeåspelarna Karolina Westberg och Hanna Ljungberg står också över.

– Ja, med all rätt när man är kring de 30. Och jag vet vad de kan, säger Dennerby som hoppas att båda satsar vidare i landslaget.

Hanna Ljungberg säger till TT att hon inte har bestämt hur hon ska göra med landslaget. Ett beslut kommer tidigast efter säsongen som – likt många tidigare år – har varit skadedrabbad.

– Det känns viktigt att få vila, vi är mitt uppe i guldstriden och har dessutom match i Uefa womens cup. Men att jag står över nu behöver inte betyda inte att det är färdigspelat.

Även Linda Forsberg saknas på grund av skada. Djurgårdsspelaren har ont i ett knä.

Med flera ordinarie spelare borta valde Dennerby att ta ut tre landslagsdebutanter: mittfältarna Louise Fors och Nazanin Vaseghpanah, AIK respektive Hammarby, samt Linköpingsanfallaren Kosovare Asllani.

– Alla tre är kreatörer, en spelartyp som inte växer på träd och som är väldigt eftertraktad i Sverige.

FAKTA

Truppen

Fotbollsdamernas EM-kvaltrupp inför de avslutade kvalmatcherna mot Rumänien och Irland i månadsskiftet september–oktober:

Målvakter: Hedvig Lindahl, Linköping, Caroline Jönsson, Malmö.

Försvarare: Sara Larsson, Linköping, Charlotte Rohlin, do, Anna Paulson, Umeå IK, Frida Östberg, do, Stina Segerström, Kif Örebro, Sara Thunebro, Djurgården.

Mittfältare: Johanna Almgren, Göteborg, Lisa Dahlqvist, Umeå IK, Nilla Fischer, Malmö, Therese Sjögran, do, Louise Fors, AIK, Caroline Seger Linköping, Nazanin Vaseghpanah, Hammarby.

Anfallare: Maria Aronsson, Malmö, Kosovare Asllani, Linköping, Jessica Landström, do, Madelaine Edlund, Umeå IK, Lotta Schelin, Lyon. (TT)

TT