Umeå bänkade stjärnan

Orsak: ett bråk på träningen

Marta: FOTO: BJÖRN GRANAT/VÄSTERBOTTENSKURIREN/SCANPIX
FOTBOLL

I fredags sparkade hon bort bollar, lämnade träningen argsint och vägrade att säga förlåt.

Det är enligt Västerbottens-Kuriren anledningen till att Umeåtränaren Andrée Jeglertz i går straffade världsstjärnan Marta på värsta sätt:

Genom att bänka henne hela matchen.

Umeås Lisa Dahlqvist var briljant i derbyt mot Sunnanå. Mittfältaren vann mycket boll, var farlig offensivt och slog in ett straffmål. Ändå handlade eftersnacket varken om henne eller om tvåmålsskytten Madeleine Edlund.

Det handlade om världens bästa bänknötare.

– Vi har värderingar i föreningen som är kolossalt viktiga, och inga spelare står utanför dessa normer och värderingar. Hon har inte följt dem och därför var hon bänkad i dag.

Oklart hur långt straffet blir

Så förklarade Umeås tränare Andrée Jeglertz varför han inte lät den brasilianska landslagsspelaren Marta spela en enda minut. Men han vill inte förtydliga vilka normer som hon brutit mot eller hur långvarigt straffet blir.

– Det vill jag inte kommentera därför det är något vi sköter internt. Men om spelare och ledare inte följer de regler som gäller måste jag vidta åtgärder. Vi visar också att dessa är kolossalt viktiga för oss, ingen spelare är större än laget, säger Jeglertz till tidningen Västerbottens-Kuriren.

Enligt VK:s uppgifter revs sprickan mellan Marta och Jeglertz upp i fredags. Under en enkel spelövning mellan de yngre och äldre dömde UIK-tränaren bort ett av brasilianskans mål.

Det fick Marta att tjura ihop, sparka iväg ett par bollar och storma in i omklädningsrummet. Trots att Jeglertz krävde ursäkt för beteendet så vägrade hon.

Fåordig Marta

När Marta i gårkväll lämnade Gammliavallen, utan att ha svettats en enda droppe, var hon fåordig om konflikten.

– Jag vill inte prata om det. Du får fråga Andrée, sa hon till VK.

– Det är han som tar ut laget och jag gör som han säger, det är inte mer med det.

Bråket spär på ryktena om att Marta är på väg bort från Umeå. Både brasilianska och amerikanska klubbar har visat aktivt intresse för den tekniska anfallaren, och själv har hon, via sin agent Fabiano Farah, öppnat för en flytt.

FAKTA

Återstående program i Damallsvenskan

Tre omgångar återstår av damallsvenskan. Umeå IK leder serien, två poäng före tvåan Linköping, som har en match mindre spelad. Här är återstående program för de två topplagen:

Umeå IK:

23 sep: Örebro (b)

5 okt: Kristianstad (h)

18 okt: Bälinge (h)

Linköping:

22 sep: AIK (b)

5 okt: Sunnanå (b)

13 okt: Örebro (h)

18 okt: Hammarby (b) (TT)