Marta närmare proffsdrömmen

Draftad som trea i natt – två svenskor tingade av proffsklubbar i USA

FOTBOLL

I natt kom damallsvenskans bästa spelare närmare proffsspel i USA.

Marta, Umeås superstjärna, valdes som tredje spelare i den internationella draften till den nya damligan i fotboll i USA.

Bara två svenskor tingades: Lotta Schelin och Caroline Jönsson.

Marta.

Anfallaren Schelin, som numera spelar i Lyon, valdes som 17:e spelare i tredje omgången av St Louis, men byttes sedan bort till Los Angeles. Malmömålvakten Caroline Jönsson valdes i fjärde omgången av Chicago.

Brasilianskan Formiga valdes allra först av Bay Area. Engelskan Kelly Smith som tvåa och världens bästa spelare, Umeå IK:s Marta, som trea.

Umeå har ju tidigare flaggat för att de får svårt att behålla fixstjärnan och att Marta nu tingades av Los Angeles kan betyda att hon är närmare en flytt.

Linköpings brasilianska Daniela samt landslagskollegan Cristiane, som lämnade östgötaklubben efter OS, valdes som fyra respektive femma. Tio av de 28 tingade spelarna var brasilianskor.

Ännu en damallsvensk spelare – AIK:s australiska Lisa De Vanna – fanns med i draften, som 18:e spelare i tredje omgången.

Nästa år startar den amerikanska proffsligan, WPS (Women's Professional Soccer), med sju lag. Förra veckan beslutades vilka klubbar som spelarna i USA:s damlandslag kommer att tillhöra och natten till torsdagen, svensk tid, genomfördes den första internationella draften där varje lag fick tinga fyra spelare. Klubbarna får sedan kontakta respektive spelares klubb för att förhandla om en eventuell övergång till WPS.

Den 6 oktober hålls ytterligare en draftrunda där klubbarna får tinga övriga spelare, både inhemska och internationella.

FAKTA

om draften:

2009 startar den amerikanska proffsligan i damfotboll, WPS (Women's Professional Soccer), med sju lag.

Natten till torsdagen, svensk tid, genomfördes den första internationella draften där varje lag fick tinga fyra spelare.

De första fem valda spelarna, samt draftade svenskor och damallsvenska spelare:

Första omgången:

1) Formiga (Brasilien) vald av Bay Area.

2) Kelly Smith (England) av Boston.

3) Marta (Brasilien, spelar i Umeå IK) av Los Angeles.

4) Daniela (Brasilien, spelar i Linköping) av St Louis, sedan bortbytt till Washington.

5) Cristiane (Brasilien, spelade i Linköping fram till OS) av Chicago.

Tredje omgången:

17) Lotta Schelin (Sverige, spelar i Lyon) av St Louis, sedan bortbytt till Los Angeles.

18) Lisa De Vanna (Australien, spelar i AIK) av Washington.

Fjärde omgången:

26) Caroline Jönsson (Sverige, spelar i Malmö) av Chicago.

(TT)

TT