19-årig debutant imponerade i EM-kvalet

Kosovare Asllani utropstecken när Rumänien besegrades

Foto: Bildbyrån
Kosovare Asllani i blågula tröjan.
FOTBOLL

Det har talats om en generationsväxling i damlandslaget, och när Sverige mötte Rumänien i EM-kvalet drog tre debutanter på sig landslagströjan.

Bland annat spelade 19-åriga Kosovare Asllani från start.

– Jag känner att jag har en plats att slåss om nu, säger hon efter 2–0-segern.

Då Sverige förra sommaren mötte Rumänien på bortaplan höll det blågula landslaget målkalas och vann med 7–0. I mötet på hemmaplan på lördagen var målskörden något snålare – men efter 2–0 är förbundskapten Thomas Dennerbys fotbollslandslag, med bara en match kvar, på väg att klara det uppsatta målet: att vinna alla kvalmatcher och därtill inte släppa in ett enda mål.

– Det är inget snack om att det var vi som förde den här matchen. Sen kan man alltid önska att vi kunde vara lite effektivare, men målsättningen lever kvar och det är vi glada för, säger Dennerby.

”Pirrigt först”

Med EM-biljetten redan säkrad och flera rutinerade spelare utanför truppen lät förbundskaptenen tre debutanter visa upp sig i Västerås.

Göteborgs Sara Lindén (född 1983) och AIK:s Louise Fors (född 1989) kom in i mitten av den andra halvleken, medan Linköpingsanfallaren Kosovare Asllani (född 1989) spelade 72 minuter.

– Det kändes lite pirrigt först, men när man väl kom igång gick det bra, säger Asllani som gjorde bra ifrån sig från sin något ovana plats som högermittfältare.

– Synd att ingen av chanserna gick in. Det hade varit skönt.

Precis som de andra debutanterna fick Asllani fina vitsord av Dennerby.

– Kosovare gjorde 72 bra minuter, var varierande i sitt spel som yttermittfältare och fröjdig i sin offensiv. ”Lollo” var fantastisk med bollen och Sara Lindén var nära att göra både ett och två mål.

Det var två minuter från full tid som Lindén fick sitt bästa läge – ett skott som Rumäniens målvakt Miraela Ganea petade över ribban med fingertopparna.

Håller nollan

Målen då? De stod de rutinerade mittfältarna Therese Sjögran och Nilla Fischer för – både efter dryga halvtimmen spelad.

– Men vi debutanter var minst lika bra som de andra, säger Asllani om den eventuella generationsväxlingen och Dennerby fyller i:

– Att man kommer hit en gång betyder inte att man är bofast i landslaget, men det är ju några av svensk fotbolls största talanger vi har här i dag.

Härnäst väntar Irland i den avslutande EM-kvalmatchen i Trelleborg på onsdag, dit Sverige kommer med den imponerande målskillnaden 30–0.