Medalj målet i EM

Sverige favoriter i sin grupp

FOTBOLL

Inga medaljer i VM.

Inga medaljer i OS.

I EM ska Sverige ta revansch.

– Vi kan inte sänka vår ambition, säger förbundskapten Thomas Dennerby till sportbladet.se.

Thomas Dennerby.

I dag lottades gruppspelet i nästa års EM-slutspel i Finland. Sverige hamnade i en grupp med England, Italien och Ryssland. En lottning som Thomas Dennerby är nöjd med även om han varnar för motståndet.

– Vi är i en grupp som vi ska klara av och vi blir självklart favoriter. Vi är det högst rankade laget i gruppen och det ska vi givetvis stå upp för. Men det är luriga lag. England slog vi på Cypern i våras (2–0), men de spelar en fartfylld och fysisk fotboll. Italien har vi besegrat med 3–0, 2–0 och 1–0 så vi har en bra trend emot dem, men det är ett välorganiserat lag som är tufft att möta, säger förbundskaptenen.

Ryssland svårläst

Svåraste laget att kommentera för Thomas Dennerby är Ryssland och precis som för herrarna i sommarens EM-slutspel kan laget mycket väl bli en obehaglig överraskning. Sverige har inte mött laget sedan EM 2001 och på nio år har mycket hänt.

– Deras klubblag slog ut Bröndby i Womens Cup och deras U20-lag blev mästare i EM senast och det är stommen i deras lag nu. De spelar väldigt likt herrlaget, en teknisk snabb fotboll.

Medalj är målet

Men Sverige ska inte behöva gå på några minor i gruppspelet och målet är självklart. Det ska bli medalj i EM där Tyskland är favoriter.

– Vi hade tuffa mål till VM och OS som vi inte klarade av. Vi kan inte sänka vår ambition och som det näst högst rankade laget i Europa är medalj självklart vårat mål.

FAKTA

EM-slutspelet

Sverige lottades in i grupp C tillsammans med England, Ryssland och Italien. Som en av de toppseedade nationerna får Sverige fördelen att spela alla gruppmatcherna på en och samma ort, vilket för Sveriges del betyder Åbo.

ARTIKELN HANDLAR OM