Tre röda kort blev slutet för domaren

”Fick vara nog”

FOTBOLL

Hon delade ut tre röda kort.

Det var för mycket.

Nicole Petignat, av många ansedd som världens bästa damdomare, utsattes för hård kritik och petades från att döma en tilltänkt match.

Nu lägger hon av.

Petignat.

När AIK mötte isländska Fylkir i första omgången av Uefacupen för fem år sedan var det domaren som tilldrog sig störst intresse. Det eftersom domaren var Nicole Petignat, den första kvinnan att döma en match i Uefacupen. Hon hade då redan fyra års erfarenhet av att döma i högstaligan i schweizisk herrfotboll. Där har hon fortsatt att döma. Fram till cupmatchen mellan Grasshoppers och Bellinzona vill säga. I den matchen visade Petignat ut tre spelare och fick efteråt utstå mycket hård kritik.

Petad efter kritik

Den kritiken letade sig hela vägen upp till det schweiziska förbundet som i söndags bestämde sig för att peta Petignat från att döma i den match hon var uppsatt att döma.

– Då beslöt jag mig för att det fick vara nog, säger Nicole Petignat till Berner Zeitung, skriver damfotboll.com.

Felaktigt beslut

Nicole Petignat anses av många vara världens bästa damdomare, men hennes rykte fick en rejäl smäll i samband med dam-VM 2007. Det var då hon i semifinalen mellan USA och Brasilien visade ut amerikanskan Shannon Boxx för att ha fällt Brasiliens Cristiane. Problemet var bara att Cristiane sprang rakt in i Boxx som inte hade brasilianskan bakom sig.