Guldtränaren iskall i herrallsvenskan

”Fotboll är fotboll”

FOTBOLL

Han blev utsedd till årets tränare i damallsvenskan.

Men det tycks inte betyda särskilt mycket i herrallsvenskan.

Andreé Jeglertz, 36, har aldrig fått ett anbud om att träna ett herrlag på elitnivå.

– Jag vet inte varför det är så, säger han till sportbladet.se.

Andrée Jeglertz.

Andreé Jeglertz kom till Umeå IK 2004 och har visat att han klarar av favorittrycket. i år förde han laget till fjärde raka SM-guldet. Han har tidigare nått final i Womens Cup och kan vara på väg att ta Umeå dit igen. På Fotbollsgalan fick han pris som årets tränare.

– Nu är målet att vinna Womens Cup. Det som intresserar mig är det mätbara målen. Inom fotbollen förändras förutsättningarna i och med att spelare försvinner, men vi vill fortsätta utvecklas. Efter fyra raka SM-guld är det lätt att bli mätt, säger Jeglertz.

Inga spekulationer

Framgångarna till trots så är han iskall på marknaden nu när flera herrlag inom elitfotbollen letar tränare. Han nämns inte ens i spekulationerna när klubbar som Djurgården, IFK Norrköping och GIF Sundsvall söker tränare.

– Det är svårt för mig att veta hur klubbarna resonerar. Jag har ju ett nytt kontrakt med UIK och varje år har jag förlängt ganska så tidigt. Så det kanske beror på det, säger han.

Samtidigt finns det ett tydligt mönster. Herrlagen tycks inte leta tränare i damallsvenskan. Åtminstone inte i Sverige.

– I Norge och Danmark är det ganska vanligt att tränare går mellan herr- och damfotbollen. Jag vet ingen i Sverige som gått från att vara huvudansvarig för ett lag i damallsvenskan till att bli det i herrallsvenskan. Det handlar ju ändå om fotboll.

Är det stor skillnad på herrallsvenskan och damallsvenskan för en tränare?

– Jag kan ju bara relatera till min tid som spelare (i bland annat Malmö FF mellan 1986-93), men det tror jag inte. Det handlar om att utbilda spelare, att vara en instruktör,

Vill du träna ett lag i herrallsvenskan någon gång?

– Ja, det vill jag göra. Om det blir om ett år eller om fem år är det ingen idé att spekulera i. Jag trivs väldigt bra här i Umeå. Sedan får vi ju se om någon är intresserad i framtiden

FAKTA

Andreé Jeglertz

Född: 1972

Meriter: SM-guld 2005, 2006, 2007, 2008. Cupguld 2007. Womens Cup Silver 2008.

Klubbar som spelare: Husie IF, Malmö FF, IFK Trelleborg, Umeå FC, IFK Hässleholm, Gimonäs CK

Klubbar som tränare: Gimonäs CK, Umeå IK