Sverige straffade USA

Vann finalen i Algarve Cup

Foto: Jose Manuel Ribeiro
Svenskt jubel mot USA.
FOTBOLL

Faro (TT:s utsände)

Hammarström räddade Sverige

Två snygga räddningar och två bollar i stolpen.

Målvakten Kristin Hammarström blev Sveriges hjälte när man besegrade USA i finalen i Algarve cup i efter straffar med 5–4.

– Så jäkla underbart, jublade hon.

Det stod 1–1 efter 90 minuter, men Sverige vann straffläggningen med 4–3 och Kristin Hammarström njöt av stunden.

– Jag gillar straffar, det är bara jag mot straffskytten och man har allt att vinna. Det är bara att gå in göra sitt bästa.

Och det gjorde Hammarström. Hon räddade två och kunde ha fixat en till men bollen rullade retfullt över mållinjen. När dessutom nervösa amerikanskor prickade stolpen två gånger så gick segern till Sverige. Hela truppen stormande in på planen och kastade sig över Örebromålvakten. I debuten på Cypern i fjol räddade hon också en straff.

Sverige skulle dock ha grejat segern under ordinarie matchtid. Efter en krampaktig inledning tog blågult över matchen.

Lotta Schelin gjorde 1–0 efter 18 minuter sedan USA slarvat ordentligt i försvaret. Fri med Hope Solo rullade hon enkelt bollen i mål. Sedan var det svensk dominans i ytterligare 35 minuter. Schelin hade ytterligare två frilägen men beslutsamheten saknades och Solo kunde rädda.

Flera byten

I andra halvlek bytte förbundskaptenen Thomas Dennerby ut rutinerade Therese Sjögran, Caroline Seger samt Victoria Svensson. Dessutom utgick både Nilla Fischer och Sara Thunebro.

Då tappade Sverige spelet en aning men det dröjde ända till den 90:e minuten innan USA kvitterade genom Shannon Boxx.

– Då kändes det jäkligt surt, vi var ju så nära. Men samtidigt måste man ju börja ladda om för straffarna och vi hade en bra känsla, sade Hammarström.

Lotta Schelin kunde även ha avgjort straffläggningen men sköt över när Sverige hade 4–3. Tina di Martino gjorde 4–4 innan det var dags för mittbacken Stina Segerström.

– Visst var man lite nervös men inte så farligt ändå. Jag bestämde mig direkt för att slå en hård och låg straff och den satt ju perfekt vid stolpen. Jag har nog inte slagit en straff sedan jag var liten, sade Segerström och skrattade.

Sedan var det Heather Mitts mot Kristin Hammarström och bollen tog i stolpen.

– Vi gör en underbart bra match men skulle ha punkterat den tidigare. Första halvlek var fantastisk, berömde Dennerby.

Favoritlag i EM

I gruppfinalen blev det seger mot världsmästaren Tyskland med 3–2 och Sverige är nu en av de stora favoriterna i EM i sommar.

– Jag visste att det skulle bli svårt men Sverige var jättebra. Med Schelin och Svensson där framme så kan man mycket väl vinna EM. Dessutom har de bollvinnare på mitten som Seger och Fischer, något som inte vi hade i dag, sade USA:s svenska förbundskapten Pia Sundhage.

FAKTA

Algarve Cup, final

Sverige–USA 5–4 e str, 1–1 (1–0) vid full tid

1–0 Lotta Schelin (17), 1–1 Shannon Boxx (89).

Sverige (4–4–2): Kristin Hammarström – Anna Paulson, Stina Segerström, Charlotte Rohlin, Sara Thunebro (Emelie Ölander 46) – Nilla Fischer (Lisa Dahlkvist 37), Kosovare Asllani (Madelaine Edlund 52), Caroline Seger (Linda Sembrant 78), Therese Sjögran (Louise Fors 62) – Lotta Schelin, Victoria Svensson (Sara Lindén 70).

TT