”Jag vill till landslaget”

Frisk lämnar USA för allsvensk nykomling

Foto: FOTO: GUSTAV MÅRTENSSON
Hemma Efter provspel med AIK valde Johanna Frisk att skriva på för Tyresö.
FOTBOLL

Hon lämnade Umeå IK under uppmärksammade former samtidigt som Marta.

Nu återvänder Johanna Frisk till damallsvenskan – och väljer nykomlingen Tyresö FF.

– Jag vill till landslaget och känner att Los Angeles bänk inte tar mig dit, säger den 23-åriga mittbacken till Sportbladet.

En säsong i den amerikanska damligan – WPS – räckte. Speltiden blev inte vad den lovande mittbacken hoppats på och för att göra en satsning mot landslaget väljer alltså Johanna Frisk att spela i damallsvenskan igen.

Hon har tränat med AIK sedan i september och klubben var en av tre som hon valde mellan.

– Det har handlat om Umeå, AIK och Tyresö. Umeå är alltid ett alternativ, men jag väljer det som är bäst för stunden. Stockholm är närmare där jag kommer ifrån och Tyresös satsning känns intressant, säger Uppsalatjejen.

”Behöver matcher”

Frisk har sedan tidigare tio landskamper för U21/U23 och nu vill hon ta steget upp i förbundskapten Thomas Dennerbys A-landslag.

– Är man en spelare som spelat i ungdomslandslaget behöver han se hur man spelar i flera matcher, och det är svårare att hålla koll när man spelar i USA. Sen är säsongen där så kort, man behöver spela mycket matcher, säger Frisk.

Uppmärksammat

När Johanna Frisk lämnade Umeå IK gjorde hon det under stor uppmärksamhet. Det skrevs om hennes och Martas relation och enligt flera artiklar var det ett krav från den brasilianska stjärnan att Los Angeles skulle värva även Frisk. Johanna Frisk gick ut i Sportbladet och poängterade att flytten var seriös.

Johanna Frisk vill inte kommentera uppmärksamheten så här i efterhand.

– Det är inget som jag vill snacka om. Vi var lagkompisar och var som alla lagkompisar är. Jag tycker att det inte är relevant, är man intresserad av en annan spelare får man ringa henne, säger Johanna Frisk.

FAKTA

Här är Tyresös mål med sin storsatsning

Topp sex i damallsvenskan 2010.

Topp fyra i damallsvenskan 2011.

Topplag 2012 med sikte på Europacupspel.

Vara ett av Sveriges mest attraktiva lag.

Publiksnitt 2009: 600 personer.