Umeå ska återta titeln – med Yoga

FOTBOLL

Här är Umeå IK:s satsning för att återerövra tronen: Yoga.

Tina Nordlund, tillbaka inom damfotbollen som assisterande Umeåtränare, är säker.

– Jag är över­tygad om att jag hade haft nytta av yoga i min egen elitkarriär, säger hon.

Hon är diamantbollenvinnare, tvåfaldig SM-guldmedaljör och EM-silverhjälte.

Men ingen vet bättre än Tina Nordlund, 33, om hur press och höga krav kan sänka en fotbollsspelare. 2002 la hon skorna på hyllan efter att ha drabbats av anorexi. Nu är hon tillbaka som tränare, fast besluten att skapa förändring.

Under försäsongen har Umeå IK, som i fjol lämnade över mästar­titeln till Linköping, satsat regelbundet på yoga.

Känslor i fokus

– Det finns ju många idrottare som använder sig av yoga, men i Sverige har jag aldrig hört om det i fotbollslag, säger Nordlund.

– Däremot använde sig ju ”Svennis” av yoga i Manchester City.

Avslappning, energi och framför allt känslor står i fokus i Umeå. Och Nordlund är ingen nybörjare. I Stockholm driver hon sedan flera år en yogastudio.

– Jag önskar att jag kommit i kontakt med yoga tidigare i mitt liv, nu när jag vet vilka effekter det kan ge, säger hon.

– Det handlar bland annat om att komma tillrätta med frustration och otålighet, känslor som man även kan möta på planen.

”Nytt kapitel”

Umeå inleder damallsvenskan borta mot nykomlingen Jitex på måndag. Många av fjolårets stjärnor har flytt laget för spel i USA, men Caroline Jönsson och Frida Östberg är två spelare som i stället är tillbaka i Sverige.

– Yogan är lite anledningen till varför jag inte ville tillbaka till Chicago. Här i Umeå satsar man på individen som helhet, inte bara som fotbollsspelare, säger tidigare landslagsmålvakten Jönsson.

– För mig handlar det väl mest om rörlighet och smidighet. Men det är helt klart ett nytt kapitel, säger Östberg.