Fler ovissa matcher än jag någonsin kan komma ihåg

LdB Malmö vårens suverän

FOTBOLL

Detta år trodde jag damallsvenskan skulle ta ett kliv mot något nytt.

Den stora profilflykten skulle inte påverka, inte på det sättet i alla fall. För jag trodde att damallsvenskan skulle bli mer oviss an någonsin. Och innehålla något vi inte upplevt på mycket länge. Spänning.

Och vad bidde det då? Hittills precis detta! Möjligtvis undantaget en viss välfortjänt seriesuverän.

Låt mig få summera vårsäsongen i ett par rubriker.

Vårens seriesuverän: LdB Malmö. När de flesta matcher i varje omgång känts ganska öppna, har Malmö varit stenstabila. Och det är frukten av många års arbete. Och jag vågar säga att dom har sitt efterlängtade guld redan i hamn.

Gill blommat ut

Vårens viktiga doldis: Kathryn Gill. Har efter en tung första säsong i AIK, en okej andra säsong i Sunnanå, nu blommat ut i Malmö. Ar en pålitlig målskytt i skuggan av Manon Melis, men ack så viktig.

Vårens jämna lagmaskin: Jitex BK.

Nykomlingen som är riktigt jobbig att möta. Spelar jämt mot alla lag, och har slagit Umeå i båda mötena.

Jämnare än någonsin

Vårens uppförsbacke: Umeå IK. Det forna storlaget har redan sju förluster på kontot denna säsong, lika många som de senaste fem säsongerna tillsammans! Detta beror både på tappet av en del tongivande spelare men också av faktumet att damallsvenskan är jämnare än någonsin.

Vårens spänningsräddare: Hammarby och AIK. De bespottade Stockholms­lagen är dom som räddar spänningen i botten. AIK:s första hemmavinst mot Kristianstad i senaste omgången, och Hammarbys trepoängare i näst senaste omgången, gör att de har gott häng på resten av lagen.

Ja, damallsvenskan har faktiskt bjudit på fler ovissa matcher och omgångar än vad jag någonsin kan komma ihåg.

Och av någon anledning så har alla de lag jag spelat i, alltid gjort en spelmassigt bättre höst än vår. Måste vara lång startsträcka.

Så trots att jag redan tror guldet är i Malmös händer, så finns det ingen anledning att sluta följa damallsvenskan till hösten.

Välkomna tillbaka i augusti!

Elin Ekblom Bak