Förslaget: Spela med mindre boll

Förbundskapten Dennerby och spelare starkt kritiska

FOTBOLL

Svenska fotbollförbundet har startat en utredning kring damfotbollen och öppnar bland annat för att damerna i fortsättningen ska spela med en mindre boll.

Ett förslag som lands­lagets förbundskapten Thomas Dennerby är starkt kritisk mot.

– Att ändra storleken på bollen eller göra målen mindre kommer aldrig göra damfotbollsspelare lika snabb eller långa som herrarna, säger Dennerby.

Foto: bildbyrån
Fotbollförbundet vill göra damfotbollen mer attraktiv. Ett steg i att höja statusen kan bli att minska bollen. Något som får kritik från flera håll.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell säger att förbundet det närmaste året ska göra en total översyn av hela damfotbollen med målet är att öka intresset för sporten och höja damfotbollens status. En åtgärd kan bli att minska storleken på bollen för damerna.

Frågan aktuell

– I Danmark har man diskuterat bollens storlek och liknande. Frågan har blivit aktuell i några andra nordiska länder så vi sa på den nordiska konferensen nyligen att vi tar det som en stor fråga på nästa konferens om ett år. Fram tills dess ska vi nu jobba med frågan, säger Lars-Åke Lagrell.

Ett förslag som landslagets förbundskapten Thomas Dennerby är starkt kritisk mot.

– Att ändra storleken på bollen eller göra målen mindre kommer aldrig göra damfotbollsspelare lika snabba eller långa som herrarna. Det får vi leva med. Men jag vill inte göra bollen mindre.

Dennerby vill i stället att damerna, redan på ungdomsnivå, ska börja spela med den fullstora bollen.

– Debatten varit uppe ungdomsnivå och till och med på elitläger för flickor 15 spelar de med fyror. Två månader senare gör man sin första landskamp, då med femmans storlek.

Beslut nästa år

Förbundskaptenen får också stöd från de svenska stjärnorna.

–Det kan vara ett alternativ att lära sig att hantera den tidigare. Jag kan tänka mig att det är det som ligger bakom det att folk tycker att tjejer inte kan hantera den tyngre bollen. Men alla vi som spelar i allsvenskan kan det, säger Linköpings och landslagets Charlotte Rohlin.

Lars-Åke Lagrell vill avvakta utredningen innan han tar ställning i frågan. Till den nordiska konferensen i augusti nästa år ska det svenska förbundet ha tagit beslut om sin ståndpunkt.

– Det är bestämt att vi ska ha en stor diskussion om damfotbollen nästa år och vet att det i Danmark och andra länder finns synpunkter på bollstorleken. Vi måste därför förbereda oss till konferensen och diskutera igenom frågan, säger Lars-Åke Lagrell.

FAKTA

Sportbladet enkät

Linnea Liljegärd, Kopparbergs/Göteborg FC:

Vad tycker du om förslaget att börja spela med mindre bollar?

Jag vet inte riktigt. Jag tycker att det går bra med de bollar vi har så vi kan väl fortsätta med dem.

Hur tror du att det skulle påverka spelet?

Ingen aning faktiskt. De väger ju inte så mycket så man skulle väl komma längre. Vet inte vad det skulle betyda för mig personligen, men det kanske skulle bli mer teknisk fotboll.

Johanna Frisk, Tyresö FF:

Vad tycker du om förslaget att börja spela med mindre bollar?

Jag kan tänka mig att de tycker att man skulle få mera längd på bollarna. Men vi är så vana med större bollar så det känns inte nödvändigt. Jag tror inte att det behövs.

Hur tror du att det skulle påverka spelet?

Vet inte, det är svårt att säga. Det är lite därför man undrar varför det ska bytas.

Sofia Lundgren, Linköpings FC:

Vad tycker du om förslaget att börja spela med mindre bollar?

Det är svårt att uttala sig för man är så inrutad i att spela med stora bollar. Men det är klart att de är större för våra fötter än för killarnas. Men jag vill inte byta så länge som jag spelar eftersom jag är van vid större bollar.

Hur tror du att det skulle påverka spelet?

Jag har inga minnen av att jag slog längre insparkar med en fyra, och det är väl de man tror att vi ska slå längre bollar. Men nu är bollarna ganska lätta, även de stora. Mycket lättare än förr, så jag vet inte hur det skulle påverka.

Charlotte Rohlin, Linköpings FC:

Vad tycker du om förslaget att börja spela med mindre bollar?

Jag har inget emot den boll vi har i dag. Jag tycker att det fungerar bra.

Hur tror du att det skulle påverka spelet?

För yngre spelare som inte spelat så mycket med den tyngre kanske det kan bli bra, men för oss som kan hantera en femma kan det nog få en negativ effekt.

Sammanställning: Lena Sundqvist

ARTIKELN HANDLAR OM