Ekblom Bak: Kristianstad DFF:s situation skulle skapa ramaskri i ett vanligt företag

FOTBOLL

Självklart var det mitt lag, Tyresö, som hade dragit nitlotten och fick bege sig ner till Kristiandstad.

För att möta ett lag som under sommaruppehållet genomlevt en kris med konkurshot och spelarstrejk. Och som nu precis fått näsan ovanför den ekonomiska vattenytan.

Vad mer kan man vänta sig än ett än mer sammansvetsat lag som har en hel kommun i ryggen?

En redan svårspelad bortamatch, blev ännu tuffare.

Visst var det fint att se uppslutningen och engagemanget från omgivningen som räddat klubben.

Tavlan där inbitna KDFF supportrar hedrades för generösa bidrag. Den perfekta gräsmattan som sköts och ansats med stor klubbkärlek. För ingen vill se ett lag gå omkull.

Men låt oss stanna upp. Och kika på den bistra verkligheten som ligger bakom. Och vilka lärdomar vi alla i damallsvenskan måste dra av detta.

När klubbarna en efter en har valt en mer professionell approach har vi jublat. En möjlighet att helhjärtat satsa på fotbollen, på att utvecklas och bli ännu bättre.

Men med ett signat heltidskontrakt följer inte bara den professionella imagen. Det följer även skyldigheter. Samma skyldigheter som varje företag i näringslivet har till sina anställda. Att betala överenskommen summa i lön, varje månad, för den anställdes arbete.

Skulle skapa ramaskri

I fallet Kristiandsstad finns fortfarande löner som inte är utbetalade. Från förra säsongen. Och berörda spelare har fått beskedet att det inte är prioriterat.

Föreställ er sedan samma situation på vilket företag som helst. Kanske där du jobbar. Skulle det vara okej och accepterbart? Absolut inte.

Skulle det skapa ramaskri i facket och

i media? Jepp.

För när en spelare skriver på ett kontrakt som garanterar en viss lön, ja då väljer hon, precis som vilket arbetare som helst, bort andra inkomstalternativ. Så vad ska då betala hyra och räkningar?

Lätt att bli fartblind

Jag tror tyvärr att det fortfarande finns ett par barnsjukdomar kvar inom den professionella damfotbollen.

Utvecklingen är viktig, men jag är rädd för att man ibland råkar leva kvar i det gamla, ideella tankesättet. Då man enbart spelade för att det var så kul. Men det har blivit så mycket mer nu.

Vi måste förstå det, såväl klubb som spelare, och även vilka skyldigheter och rättigheter vi egentligen har gentemot varandra. Två klubbar som inför denna säsong har undvikt en liknande situation är Djurgården och AIK. Två klubbar som storsatsat de senaste säsongerna. Och då är det lätt att bli fartblind. Och köra på fast man inte har de ekonomiska musklerna.

Men dessa klubbar har i stället mättat munnen efter matsäcken. Satsat ungt och långsiktigt. Snyggt.

Kristiandsstad är inte de första i denna situation.

Många klubbar har de senaste åren haft samma problem. Men jag hoppas att dom blir de sista. Att vi alla tar oss en funderare. Tänk gärna stort, men tänk framförallt realistiskt.

FAKTA

Elin Ekblom Bak

ARTIKELN HANDLAR OM