Svenska mästarna hotas av konkurs

Fotbollsklubben Ldb Malmö sätter press på kommunen

Foto: Bildbyrån
Ldb Malmö.
FOTBOLL

Sveriges bästa lag, Ldb Malmö, riskerar konkurs.

De har nu satt ett rejält krav på kommunen och det svenska fotbollsförbundet.

– Fotbollsförbundet borde stödja klubbarnas europasatsningar på ett helt annat sätt, säger Cecilia Tholse Rogmark till Sydsvenskan.

Fotbollsklubben Ldb Malmö riskerar att hamna i konkurs. Malmö blev av med långsidans reklamväxlare förra året. Klubben menar på att det är en förlust på över fyra miljoner kronor då flera sponsorer hoppade av i december.

– Som kompensation sökte vi bygglov för en LED-skärm med reklam utanför idrottsplatsen, men fick avslag i december, säger Cecilia Tholse Rogmark, ordförande, till Sydsvenskan.

Tufft läge för klubben

Läget är riktigt tufft för klubben. Och att sponsorerna inte syns på Malmös idrottsplats gör det förstås svårt att få in pengar.

– Vi måste få igång en dialog om situationen på Malmö IP. Vi kan inte ta nästa steg mot Europa utan att ha något att erbjuda. Det behövs representationsytor och loger, säger klubbdirektören Niclas Carlnén.

Malmö har haft en stabil ekonomi men nu är läget värre. Budgeten i fjol var på 15,6 miljoner.

– Den är en miljon lägre i år. Vi har en mindre men dyrare spelartrupp, fortsätter Carlnén till Sydsvenskan.

Sätter press på förbundet

– Det är ett så pass allvarligt tapp, att styrelsen inte kunnat godkänna budgeten, säger Cecilia Tholse Rogmark.

Vinner Ldb Malmö Champions League får de ungefär två miljoner kronor, vilket skulle kunna rädda laget. Och Malmö betonar att det ekonomiska inte ska påverka det sportsliga. Däremot sätter de press på fotbollsförbundet.

– Det är en annan front vi måste jobba på. Fotbollsförbundet borde stödja klubbarnas europasatsningar på ett helt annat sätt, säger Tholse Rogmark till Sydsvenskan.

FAKTA

LDB MALMÖS KRAV PÅ KOMMUNEN:

1. Jämställd behandling. Enligt klubben sponsrar kommunala bolag LDB med 90 000 kronor, medan Malmö FF från kommunala bolag tar emot cirka 1,5 miljoner kronor. LDB menar att skillnaderna är orimliga, inte minst sett till de sportsliga resultaten.

2. I ett kortare perspektiv, för att klara 2012, vill klubben också få stöd och kompensation av kommunen för att man har en arena som inte kan möta elitfotbollen och dess sponsorers krav.

3. Kommunala lån på 125 miljoner kronor ligger i Swedbank stadion, kommunen betalar fem miljoner kronor om året för namnet Malmö arena, därför vill nu LDB se en satsning på Idrottsplatsen, så att den blir en modern arena, med breddad plan så att reklamväxlare får plats, läktare med loger och representationsutrymmen och ytterligare en plan där parkeringen nu ligger.