För dyr för Sverige

Marta vill ha 7 miljoner – bara två klubbar visar intresse: ”Pengar finns”

Foto: Foto: AP
dyr Marta har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare fem gånger, något som gör att prislappen för en signatur är skyhög.
FOTBOLL

Två allsvenska klubbar är kvar i jakten på Marta.

Men ett stort hinder står i vägen – rekordlönekravet på sju miljoner kronor.

– Är det prislappen som gäller behöver vi inte ens en gång lägga en spänn på telefonsamtalet, säger Hans Lindberg, ordförande Tyresö.

Fem gånger har hon blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare.

Sedan amerikanska proffsligan WPL lades ner står hon utan kontrakt – och Marta kan komma tillbaka till allsvenskan igen.

Såväl Tyresö som Kopparberg/Göteborg finns med i kampen om 25-åringens signatur.

Två klubbar med goda resurser.

– Behövs det pengar så finns det pengar, säger Kopparberg/Göteborgs sportchef Lasse Svensson.

”Vi omsätter 7 milj.”

Men även om klubben har råd att betala Marta ordentligt, är den miljon dollar (cirka sju miljoner kronor) i lön som agenten begärt i media, för mycket.

– Vi har viss beredskap. Men vi omsätter ju sju miljoner. Vill de ha det så går det inte, säger ordföranden Peter Bronsman.

”Inte värd pengarna”

Tyresö har satsat inför säsongen med nyförvärv som Lisa Dahlqvist, Caroline Seger och WPS-spelaren Veronica Boquete.

Marta skulle kunna bli sista pusselbiten.

– Vi ska ha den diskussionen på fredag, men hon är inte värd så mycket mer än de andra spelarna i truppen. Hon tillhör världsklass men det är det fler som gör. Vi är en lång bit i från en miljon dollar, säger Hans Lindberg, som tycker priset är högt satt.

”Göra allt vi kan”

– Möjligt att agenten hade den typen av uppfattning tidigare. Då var det ett läge när han hade bra försörjning för Marta i WPS. Jag har svårt att tro att det ska gälla nu.

Peter Bronsman i Kopparberg håller med.

– Vi kommer fortsätta att göra allt vi kan. De som ger upp tidigt är de som inte lyckas.

FAKTA

Så är läget i ditt lag i damallsvenskan

1. Letar ni fortfarande nyförvärv?

2. Har nedläggningen av amerikanska proffsligan, WPS, påverkat er värvningsstrategi?

3. Har ni hört er för om Marta?

AIK

Nyförvärv: Elin Borg (Linköpings FC), Mattias Eriksson, tränare (IK Sirius), Susanne Nilsson (Kopparbergs/Göteborg FC), Maija Saari (Kolbotn IL, NOR), Madeleine Tegström (Hammarby IF), Elin Bragnum (uppflyttad).

Henrik Jurelius, sportchef:

1 Vi tror mycket på truppen vi har. Vi tittar, men kommer inte förhasta oss. Ska något in så är det en offensiv mittfältare eller forward.

2 Vi får förfrågningar varje dag. När vi kommit igång lite mer får vi se om det blir aktuellt, men vi tror på truppen vi har.

3 Där blandar vi oss inte i, vi vill inte riskera klubbens ekonomi.

DJURGÅRDEN

Nyförvärv: Magdalena Ericsson, Anna Lindblom, Katrine Petrous, Jessy Sharro (Hammarby IF), Madeleine Stegius (Tyresö FF), Tove Enblom (uppflyttad).

Patrik Eklöf, tränare:

1 Vi har fått in bra backar, men har bara fem, så där vill vi bredda. Och så skulle vi må bra av en ny mittfältare och en forward. Det är en ekonomisk fråga vad vi kan ta in. Vi har en summa att jobba med, men det kan finnas externa som är villiga att investera.

2 Många spelare visar sitt intresse nu, även från USA. Vi har något landslagsnamn där.

3 Nej. Hon är utanför vår liga. Den jakten håller vi oss nog borta ifrån.

Jitex

Nyförvärv: Minna Meriluoto, Leena

Puranen (Hammarby IF), Katri Nokso-Koivisto (Wolfsburg, TYS), Stefan Rehn, tränare (IFK Göteborg), Amelie Rybeck (Stabaek, NOR), Christine Julienne (Ottawa Fury, KAN).

Mats Heed, sportchef:

1 Vi var nöjda redan förra året. Vi gjorde bra värvningar då också. Sen fick vi några tunga skador, då är man tunn i Damallsvenskan.

2 Nej. Vi är klara. Lönekontot räcker inte till fler. Och bara för att de kommer från USA betyder inte det att de är bra.

3 Vi håller alla tummar för att hon hamnar i Kopparberg. Då får vi goa derbyn, i serien, cupen och någon träningsmatch. Henne vill man ju se varje vecka. Men vi är inte på nivån att vi kan värva henne.

Kopparbergs/Göteborg FC

Nyförvärv: Louise Högrell (Tölö IF), Mimmi Löfwenius (Dalsjöfors GoIF),

Ingrid Wells (Georgetown Hoyas, USA).

Lasse Svensson, sportchef:

1 Vi letar efter mittfältare. En eller två till. Det ska vara en så bra spelare som möjligt. Rakt in i startelvan. Vi har en lång lista med namn vi funderar över. De vi tittar på är utländska.

2 Det kommer en amerikanska hit och provspelar. Men hon har inte spelat i WPS. Vi får hur många förslag som helst, men det blir inga amerikanska landslagsspelare.

3 Absolut. Vi är med på ett hörn.

Kristianstads DFF

Nyförvärv: Therese Andersson (Södra Sandby IF), Kosovare Asllani (Linköpings FC), Elena Sadiku (LdB FC Malmö).

Elisabet Gunnarsdottír, tränare:

1 Det kan bli så att vi tar in en mittfältare eller en back. Jag är väldigt nöjd med truppen nu.

2 Vi tar beslut den här veckan om vi ska värva någon mer. I så fall har jag klart för mig vem jag vill ha och det är en amerikanska.

3 Man vill ju bygga ett lag. Och att ha en spelare som kostar så mycket som de säger... Jag skulle inte välja att bygga mitt lag så.

Linköping FC

Nyförvärv: Mathilda Agné (Hammarby IF), Lisa De Vanna (magicJack/Newcastle Jets), Nilla Fischer (LdB FC Malmö), Emma Lundh (Djurgården), Karen Bartley (lånade från Sky Blues, men hon är med från mars i år).

Jörgen Pettersson, manager:

1 Vi ska ha in en offensiv spelare. Sen om det blir nu eller om någon vecka eller till sommaren är inte klart.

2 Egentligen inte om jag ska vara riktigt ärlig. De som blir lediga är främst kandeniska eller amerikanska landslagsspelare och de går inte någonstans på grund av OS-satsningar. Det är meningslöst att ens försöka jobba med dem. Däremot finns det fortfarande en handfull väldigt intressanta spelare.

3 Nej, de pengar som det talas om är vad vi omsätter i hela föreningen varje år. Det känns inte meningsfullt.

Ldb FC Malmö

Nyförvärv: Ramona Bachmann (Umeå IK), Anja Mittag (Turbine Potsdam, GER), Katrin Schmidt (Tyresö FF), Anna Welin (Höllvikens GIF).

Niclas Carlnén, klubbdirektör:

1 Nej, vi behöver ta hand om våran ekonomiska situation först.

2 Vi var nöjda med truppen innan WPS meddelade att de inte skulle finnas kvar. Det är klart, hade möjligheterna varit annorlunda ekonomiskt så hade vi kanske kollat vidare.

3 Jag kan säga absolut inte på den frågan. Vi tar inte in spelare till de summorna oavsett vem det är.

Piteå

Nyförvärv: Ann Mari Dovland (Kolbotn IL, NOR), Hallbera Gisladóttir (Valur, ISL), Jessica Olofsson (Infjärden), Sofie Persson (TyresöFF), Hanna Pettersson (Umeå IK), Maria Rönnbäck (Åland United, FIN), Anna Westerlund (Umeå IK), Lydia Williams (Canberra United, AUS).

Leif Strand, sportchef:

1 Nej nu är det stopp. Vi kommer ha en trupp på 17 utespelare plus 3 målvakter. Nu är budgeten är slut för spelarförvärv.

2 Jag har inte funderat så mycket på det. Dyker det upp någon världsspelare som vill spela för oss och en utomstående finansiär kan gå in så kanske det kan vara aktuellt.

3 Nej inte för sådana fantasipengar. Vill hon spela här får hon nog gå ner ganska ordentligt i lön.

Tyresö FF

Nyförvärv: Veronica Boquete (Philadelphia, WPS), Lisa Dahlkvist (Kopparbergs/Göteborg FC), Linda Sembrant (Kopparbergs/Göteborg FC) Jessica Höglander (Gideonsbergs IF), Lisa Klinga (Linköpings FC), Caroline Seger (LdB FC Malmö), Lisa Grönborg (Hammarby).

Hans Lindberg, ordförande:

1 Vi ska ha en diskussion på fredag om vi ska agera mer på transfermarknaden. Just nu sitter vi still i båten och kollar läget. Vi har en trupp som är precis som vi tänkt oss från början.

2 Ja helt plötsligt finns det en massa spelare som kostar mycket mindre än vad de gjorde för en vecka sedan. Det har blivit lite panik bland spelarna.

3 Vi har en löpande kontakt med agenten utan att vara överdrivet intresserade. Jag är övertygad om at prislappen är en skröna, ska hon bli attraktiv måste hon ner i rimligare lönenivåer.

Umeå IK

Nyförvärv: Jenny Hjohlman (Sundsvalls DFF), Lina Hurtig (Gustafs GoIF),

Anina Wede (Alviks IF), Johanna Nyman, Jasmin Mejati och Hanna Sandström (alla tre är uppflyttade från klubbens junior­lag).

Niklas Westman, klubbchef:

1 Vi håller fönster och dörrar öppna för att se vad marknaden har att erbjuda. Men vi har inte hittat något vi vill ha. Det vi söker främst är en offensiv spelare.

2 Mejlboxen har varit rätt full. Det påverkar en hel del, det öppnar ju upp marknaden.

3 Nej det är helt avskrivet. Det handlar om ett avtal som är ungefär 4000 % från våra vanliga löner. Jag hoppas inte någon tar henne för de pengarna det varit tal om.

Vittsjö GIK

Nyförvärv: Loes Geurts (Telstar, NED), Emma Kullberg (Östers IF) Emma Sjödahl (åter från studier i USA).

Ulf Palmqvist, tränare:

1 Ja, Det är väl dels någon defensiv spelare och någon offensiv spelare. Kanske kan det bli tre spelare till.

2 Ja det blir lite mer klubbarnas marknad. Det gynnar oss, vi har lite kontakter där. Det kommer säkert bli något där men det är inget jag vill ta i media.

3 Nej, inte vad jag vet. Vet inte om de är så smart att ha någon som är så mycket mer välbetald än någon annan spelare i laget.

KIF Örebro

Nyförvärv: Linda Fransson (Sunnanå SK), Emelie Lundberg (Eskilstuna United), Rickard Nilsson, tränare (Karlsunds IF), Stephanie Labbé (Piteå IF), Maria Synnerdahl (Sils IF), Ellen Karlsson, Fanny Persson, Linda Hallin (uppflyttade).

Rickard Nilsson, tränare:

1 Jag tror inte vi har mer utrymme, men man vet aldrig.

2 Det finns naturligtvis bra spelare där, men vi har inte riktigt musklerna. Men man vet aldrig, ibland kan man skaka loss någonting. Vi följer med intresse.

3 Nej, där är vi inte med.

Sammanställning: Erik Karlsson, Lukas Sahlin

Erik Karlsson Lukas Sahlin

ARTIKELN HANDLAR OM