Domaren i natt: Jag hade rätt

Granskade bilderna på omtalade situationen: ”Råder inga tvivel”

1 av 4
Carola Söberg försöker freda målet. Foto: TV4 Sport
FOTBOLL

MALMÖ. Hela bollen var inte över linjen.

När domaren Jenny­ Palmqvist granskade Sportbladets bilder i natt blev hon stärkt i sin övertygelse.

– Det råder verkligen inga tvivel, det jag såg var rätt och jag fattade rätt beslut, säger hon om beslutet i den dramatiska uppgörelsen i damallsvenskan.

Inne eller inte? Tyresös målvakt Carola Söberg svarade för en svettig räddning som gav Tyresö guldet. Sent i går kväll var domaren Jenny­ Palmqvist ­säker på sin sak: Hela bollen var inte över linjen.

Det blev en fotbollsfest mellan två skickliga lag.

Det blev också en dramatisk uppgörelse där Jenny Palmqvist domarteam hamnade i fokus.

Det var LdB Malmös snabba replik på Tyresöanfallaren Madelaine Edlunds ledningsmål i den 82:e minuten som blev omdiskuterad.

Elin Rubensson lyfte in bollen mot Tyresömålvakten Carola Söbergs vänstra stolpe.

– Hon skjuter ett inlägg eller skott som går mot stolpen, jag är på det och trycker bollen mot stolpen. Jag lägger tyngden mot den för då vet jag att den inte kommer att gå in, säger Carola Söberg.

Signalerade för mål

Den assisterande domare Susanne Borg Pilhamre signalerade för mål och rusade mot mittlinjen, men huvuddomaren Jenny Palmqvist hade uppfattat situationen på ett annat sätt.

Tumult uppstod bland spelarna när domarkollegorna diskuterade. Kort senare valde Jenny Palmqvist att fria, hon ansåg att det inte var mål.

När Sportbladet träffade henne en stund efter matchen stod hon fast vid att hon följt sin övertygelse.

– Jag hoppas verkligen att det var rätt, vi vill inte hamna i fokus så här, säger hon.

”Jättekonstigt”

LdB:s tränare Peter Moberg var inte nöjd med beslutet:

– Det stör mig att assisterande vinkar mål. Hon står i bäst vinkel. Hur kan Jenny gör en bättre bedömning, jag tycker det är jättekonstigt att hon fattar ett annat beslut, säger han.

Några timmar senare på kvällen när Jenny Palmqvist kom hem till Göteborg tittade hon på tv-repriser på situationen. Hon tog också del av Sportbladets stillbilder och det var när hon såg dem som hon till slut kunde slå fast att hon utom allt tvivel gjort rätt.

”Haft lite ont i magen”

Beslutet innebar att Tyresö vann matchen med 1–0 och därmed SM-guld, 1–1 hade räckt för LdB FC Malmö.

– På några bilder ser man att bollen ligger på stolpen och då är den verkligen inte inne. Den är i kanske max 45 graders vinkel, ska hela bollen vara inne måste den vara i 90 grader mot stolpen, säger Jenny Palmqvist och fortsätter:

– Jag är glad för att det fanns bilder som visade detta. Jag har ju känt att jag fattat rätt beslut, men har haft lite ont i magen efteråt när det blir sådant fokus. Men för mig hade det varit värre om det varit tvärtom, om jag dömt mål, nu när jag sett de här bilderna.

LdB:s tränare Peter Moberg ansåg efteråt att den svenska domarstandarden i damallsvenskan inte är tillräckligt hög, vad anser du om det?

– Jag är väldigt högt rankad internationellt, om det är dålig kvalité så vet jag inte vad han ska ha. Det är tråkigt att han säger så, att han drar alla över en kam och inte bara ger mig kreativ kritik, säger Jenny Palmqvist.

– Jag är glad för att det jag såg och kände där och då var det som var rätt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM